Reprezentantul mitropoliei moldovenești în Rusia: Pasat prin acțiunile sale discreditează biserica

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Reprezentantul mitropoliei moldovenești în Rusia: Pasat prin acțiunile sale discreditează biserica
Foto: UNIMEDIA

Valeriu Pasat pledează pentru introducerea în şcoli a "Bazelor culturii ortodoxe ", în speranţa să câştige lupta politică. Etalând relațiile sale cu Biserica Ortodoxă şi prietenia sa cu Mitropolitul Vladimir, el prin acțiunile sale discreditează biserica. Iar, recent Mitropolitul pur şi simplu a fost dezamăgit după ce Pasat l-a propus să fie ales preşedintele Republicii Moldova. Declaraţia aparţine reprezentantului mitropoliei moldovenești în Federaţia Rusă, stareţului Irineu.

Comentând situaţia bisericii din Republica Moldova, stareţul a confirmat existența unei sciziuni între adepţii Patriarhiei Moscovei şi Mitropoliei Basarabiei. "Practic, există o sciziune, dar aceasta nu se află într-o fază acută", a declarat el.Potrivit clericului, "oamenii sunt divizați în două", iar politicienii moldoveni contribuie nemijlocit la această divizare.


Prim-ministrul Republicii Moldova, a continuat stareţul Irineu, sprijină Mitropolia Moldovei, "vine la slujbele bisericești, s-a întâlnit cu părintele Andrei Kuraev". "Altceva Preşedintele în exerciţiu, dar termenul său curând expiră, şi multă lume este în aşteptarea rezultatelor alegerilor, care vor decide soarta ţării", a spus Irineu.

Potrivit lui, credincioşii pot merge, în acelaşi timp, la bisericile aparținând atât Mitropoliei Basarabiei cât și a Moldovei. "Nu văd nici o diferenţă de principiu, şi clericii din ambele mitropolii comunică unul cu celălalt." Și totuși Irineu este convins că "situaţia cere a fi soluționată."

Precizăm că fostul securist, Valeriu Pasat, a propus ca viitorul şef de stat să fie Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir. „Şeful statului trebuie să fie o personalitate nepartinică, care se bucură de autoritate şi respectul populaţiei ţării şi are capacităţi necesare pentru a consolida societatea. Spre exemplu, de ce nu Mitropolitul Moldovei?”, a declarat preşedintele Partidului Umanist, Valeriu Pasat.

În replică, ÎPS Vladimir a anunţat că Mitropolia Moldovei nu se va implica în lupta politică și nu-l va susține public pe Pasat. "Biserica, în calitatea sa de instituţie divino-umană, nu se implică în lupta politică. Conform Concepției Sociale a Bisericii Ortodoxe, este neadmisă participarea ierarhilor și clericilor în activitatea organizaţiilor politice în procesul electoral, astfel încât este interzisă şi susţinerea publică a candidaţilor şi formaţiunilor politice", au precizat cei de la Serviciul de Presă al Mitropoliei Moldovei.

Amintim că anterior, Mitropolitul Moldovei a declarat că-l va susţine pe Pasat în ascensiunea sa politică, pentru că rolul mitropolitului este să acţioneze în interesele Bisericii.

Sursa:  UNIMEDIA cu referire la newsru.com


0 Comments: