Laureata Nobelului pentru Pace, Aung San Suu Kyi, a fost eliberată după 15 ani de detenţie

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Laureata Nobelului pentru Pace, Aung San Suu Kyi, a fost eliberată după 15 ani de detenţie
Foto: REALITATEA.NET

Mii de susţinători s-au strâns pentru a da mâna cu activista San Suu Kyi, eliberată sâmbătă din arestul la domiciliu, relatează CNN.


"Sunt foarte fericită să vă văd din nou", a spus ea mulţimii. La sediul partidului Liga naţională pentru Democraţie s-au strâns, de asemenea, sute de oameni.

"Ea este simbolul speranţei poporului din Myanmar. Întreaga ţară se va ridica şi o a urma", a spus un expert.

Securitatea a fost sporită în Myanmar, dar nu este clar dacă din cauza eliberării militantei sau a primelor alegeri din această ţară în ultimii 20 de ani.

"Este perfect logic ca regimul să o elibereze, având în vedere că nu mai este o ameninţare electorală pentru el", a explicat un specialist al Amnesty International. Militanta nu poate candida, din cauza unei recente condamnări.

Apeluri pentru eliberarea ei au fost formulate peste tot în lume, chiar preşedintele american cerând acest lucru în cadrul turneului său în Asia.

Myanmar este condus de junta militară din 1962. În 1990, partidul lui Suu Kyi a câştigat alegerile parlamentare, la diferenţă mare, dar junta a respins rezultatul.

De-a lungul anilor, Suu Kyi a criticat de multe ori junta şi a decurajat investiţiile străine în Myanmar. În 1998, soldaţii au împiedicat-o să părăsească Yangon, dar militanta a refuzat să fie întoarsă din drum şi a fost ţinută închisă în microbuzul său timp de două săpămâni.

0 Comments: