PCRM scade dramatic, AIE are șanse de a acumula 61 de mandate

vineri, 12 noiembrie 2010

PCRM scade dramatic, AIE are șanse de a acumula 61 de mandate

Principala tendinta si surpriza care o arata sondajul prezentat astazi de Asociatia Sociologilor si Demografilor este ca pcrm scade dramatic in optiunile electoratului. Daca la inceputul campaniei pcrm era creditat in unele sondaje cu peste 42%, apoi in sondajul prezentat de CBS/AXA coboara la 39% ca azi sa ne arate doar 35,5%.


Principala explicatie a scaderii pcrm este faptul ca partidul se afla in campanie permanenta chiar din 29 iulie 2009, si la inceputul campaniei actuale era in avantaj fata de restul partidelor care abia acum o luna s-au implicat in campanie si astfel optiunile electoratului se echilibreaza incetisor. Alt motiv al scaderii pcrm este faptul ca polittehnologii acestuia aplica prea mult pr negru, de exemplu filmul cu explozia dambei de la Nemteni, si o parte de electorat fiind dezgustat migreaza catre alte optiuni. 

Este important si faptul ca Voronin nu si-a anuntat succesorul la presedintia pcrm si asta creaza o confuzie in rindul electoratului de stinga care intelege ca Voronin déjà nu mai poate conduce nici partidul nici tara din cauza virstei si a starii de sanatate, si in lipsa unui urmas prefera sa aleaga liderii altor partide cu doctrine apropiate, de exemplu pe Marian Lupu.

Astfel cu aproximativ  16 zile inainte de alegeri putem sa prognozam ca PCRM se va situa in jurul cifrei de 35% la viitoarele alegeri parlamentare si probabil ca nu va reusi sa blocheze alegerea presedintelui tarii. Daca va fi asa pcrm se va dezintegra si o parte din deputatii sai vor migra catre PD sau vor constitui un grup al independentilor. Este ultima electorala parlamentara a lui Voronin si s-ar putea intimpla ca impreuna cu el sa plece de scena politica si pcrm.

Vezi ce procent la alegeri ar putea acumula și partidele din AIE pe Blogul lui Roman Mihăeș

sursa: Unimedia

0 Comments: