BBC: Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile ţări faţă de tuberculoză din Europa. VEZI FOTO

joi, 11 noiembrie 2010

BBC: Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile ţări faţă de tuberculoză din Europa. VEZI FOTO
Foto: David Rochkind/BBC

Din 1990 şi până în prezent, Republica Moldova a înregistrat o majorare de 3-4 ori a cazurilor de îmbolnăviri cu tuberculoză situându-se printre cele mai afectate ţări europene. În lume, la fiecare zece secunde un om moare de tuberculoză, la fiecare patru secunde cineva se îmbolnăveşte de această boală, iar fiecare bolnav de tuberculoza netratată poate molipsi anual de la 10 până la 15 persoane.


Vezi mai jos fotografiile şi comentariile folosite de către postul britanic de televiziune BBC:

După destrămarea Uniunii Sovietice, sistemul de sănătate al Republicii Moldova a încercat să facă față problemelor, devenind vulnerabilă la o creştere a numărului bolnavilor de tuberculoză.


Spitalele au fost abandonate, iar locuri de muncă au fost pierdute din cauza unui deficit economic imens. În același timp foarte puţine programe sociale au fost desfășurate pentru a ajuta la gestiona multitudinii de probleme cu care s-a confruntat populaţia ţării.


Tuberculoza este o boală pulmonară periculoasă care, în fiecare an, ucide aproape două milioane de oameni din lume, se dezvoltă mai ales în zonele sărace, or Republica Moldova, în prezent, are una dintre cele mai mari rate de tuberculoză în Europa.


Aproape jumătate din pacienţii bolnavi de tuberculoză din țară sunt infectați cu așa numită tuberculoza multirezistentă, care nu reacționează la medicamente standard şi este extrem de costisitoare şi dificilă de tratat.


Tuberculoza multirezistentă apare ca urmare a unui sistem de sănătate de o calitate proastă, lipsei de medicamente necesare, lipsei de accesibilitate la tratament.


În Republica Moldova există doar patru organizaţii care se ocupă cu problema tuberculozei, şi în timp ce numărul total bolnavi de tuberculoză a scăzut ani, numărul de pacienţi de tuberculoză multirezistentă a crescut.



Potrivit unui ONG mic din Bălți, în prezent există peste 50 de pacienţi în oraş, care au o formă de tuberculoză care nu răspunde la medicamente standard, ceea ce înseamnă că pacienţii în cauză nu pot fi tratați în mod obișnuit.


Ceea ce a fost odată o boală tratabilă acum acești pacienți nu au o altă opţiune decât să aștepte un sfârșit letal inevitabil.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la BBC


0 Comments: