Iurie Matei, membru PSD: Plahotniuc i-a deschis soţiei sale galerie de artă ca să nu stea la bucătărie

vineri, 12 noiembrie 2010

Iurie Matei, membru PSD: Plahotniuc i-a deschis soţiei sale galerie de artă ca să nu stea la bucătărie
Foto: vipmagazin.md

"Plahotniuc i-a deschis soţiei sale o galerie de artă ca să nu stea la bucătărie, dar ea nu se pricepe în artă". Declaraţia aparţine candidatului numărul 8 pe lista electorală a PSD, pictorul Iurie Matei şi a fost lansată astăzi, 12 noiembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta susţine că este necesar ca, în cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte plastice, să fie deschisă specializarea de Management Cultural, care să pregătească art-dealeri profesionişti pentru domeniul cultural din Moldova.


"Nu există veriga dintre creatorul şi consumatorul de cultură, de aceea este necesar să fie pregătiţi manageri în domeniu care să poată vinde produsul cultural", a spus Iurie Matei. Potrivit acestuia, aceşti specialişti trebuie să cunoască o limbă străină, istoria artelor şi psihologia şi să activeze ca antreprenori privaţi.
 
O altă iniţiativă a Partidului Social Democrat este de a egala salariile angajaţilor din domeniul Culturii şi Artei cu cele ale angajaţilor din domeniul Educaţiei. În plus, PSD propune să fie creată o lege cu privire la statutul omului de creaţie. "Artiştii trebuie să aibă o legislaţie, astfel încât să le permită să câştige destui bani ca să nu-şi vândă imaginea pentru concurenţii electorali", consideră Iurie Matei.

În ceea ce priveşte drepturile de autor, social-democratul a menţionat că plata pentru acestea este infim de mică faţă de celelalte ţări. "Dacă ai un videoclip difuzat la Moldova 1, postul de televiziune îţi achită pentru drepturile tale de autor 70 de bani pentru fiecare minut, în timp ce în România această remuneraţie constituie 15 euro", a explicat Matei. El a menţionat că, în cele mai dese cazuri, în Moldova, autorul plăteşte şi nu lui i se plăteşte pentru creaţiile pe care doreşte să le facă publice prin intermediul surselor mass-media.

Suirsa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi
 

sursa: Unimedia

0 Comments: