Rusia a pierdut contractul militar al secolului: vânzarea a 126 de MiG-35 către armata indiană

vineri, 29 aprilie 2011

Rusia a pierdut contractul militar al secolului: vânzarea a 126 de MiG-35 către armata indiană
Poză simbol/Președintele francez Nicolas Sarkozy provește un avion de luptă Rafale care aterizează pe portavionul Charles de Gaulle
Foto: Reuters

Rusia a pierdut cel mai important contract militar al acestui secol, şi anume livrarea către armata indiană a 126 de avioane de luptă multifuncţionale în valoare de peste 10 miliarde de dolari, un eşec cu produnde implicaţii asupra industriei ruse de armament, comentează publicaţia Kommersant.


Partea rusă se înscrisese la licitaţie cu modelul MIG-35. Moscova se poate consola la gândul să nici rivalii americani Boeing şi Lockeed Martin nu au avut mai multe şanse, mai scriu ironic jurnaliştii ruşi. 

"Se confirmă faptul că avioanele Eurofighter şi Rafale au fost selectate pentru lista scurtă, celelalte patru fiind excluse", a anunţat ministerul indian al Apărării, citat de BBC. Compania suedeză Saab era cel de-al patrulea competitior înscris în cursa pentru acest contract uriaş.

Ambasada americană la New Delhi s-a declarat dezamăgită de alegerea guvernului indian după ce preşedintele Barack Obama însuşi a făcut un lobby intens pentru cei doi producători de avioane de luptă. Imediat după anunţul ministerului indian al Apărării, ambasadorul american şi-a anunţat demisia, subliniind însă că la mijloc sunt motive personale.

Un raport publicat recent de Stockholm International Peace Research Institute dezvăluie că India este primul importator de armament din lume, depăşind China la acest capitol. În perioada 2006-2010, armata indiană a achiziţionat 9 la sută din armamentul tranzacţionat la nivel mondial, potrivit documentului citat. India va aloca în total 50 de miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru modernizarea forţelor sale armate.

Potrivit ziarului Kommersant, partea indiană a trimis miercuri o scrisoare companiilor ruse Rosoboronexport şi RSK MiG în care explică motivele pentru care a refuzat avionul MiG-35. Analiştii rusşi subliniază însă că eşecul înregistrat la licitaţia din India scade considerabil şansele ca acest tip de aparat de luptă să mai fie vândut altor armate. Rezultatul este cu atât mai dezamăgitor cu cât oficiali de rang înalt de la Moscova se declarau încrezători la începutul acestui an că MiG-35 va câştiga competiţia, în special datorită preţului său mult mai mic în comparaţie cu avioanele Eurofighter şi Rafale. 

Sursa: evz.ro


0 Comments: