Gazprom prognozează majorari masive de prețuri: Până la 500 dolari /mia de metri cubi

miercuri, 27 aprilie 2011

Gazprom prognozează majorari masive de prețuri: Până la 500 dolari /mia de metri cubi
Foto: news.kievukraine.info

Piata europeana a gazului bate toate recordurile, a declarat presedintele Gazprom, Aleksei Miller, la inceputul acestei saptamani. "Credem ca in decembrie, pretul din contractele pe termen lung va ajunge la nivelul a 500 dolari/1000 mc. Si este posibil sa nu fie ultimul record stabilit de noi in cursul acestui an", a declarat Miller pentru Vedomosti, citat de Hotnews.ro


Intre timp, cel mai mare importator de gaze din Cehia, RWE Transgas, a anuntat ca va mari preturile la gazul furnizat pentru consum intern din cauza majorarilor operate deja de Gazprom.

Ultima oara cand Gazprom a practicat astfel de preturi a fost la sfarsitul anului 2008, dupa saltul cotatiilor la petrol: in contractele pe termen lung ale concernului, preturile evolueaza, de regula, in functie de piata produselor petroliere cu o intarziere de 6-9 luni.

In vara anului 2008, cand petrolul a marcat recordul sau absolut, Miller a prognozat un pret de 500 de dolari spre sfarsitul anului. Previziune care s-a adeverit, spre deosebire de alte cateva lansate cam in acelasi interval de timp.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Hotnews.ro


0 Comments: