Faceţi-vă rezerve de cafea. Preţul boabelor ar putea creşte cu 40%

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Faceţi-vă rezerve de cafea. Preţul boabelor ar putea creşte cu 40%
Foto: zf.ro

Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, riscă să se confrunte perspectiva îngheţului după ce luna luna aceasta plantaţiile de cafea au avut de suferit de pe urma grindinei iar companii precum Kraft Foods şi J.M. Smucker au decis deja creşteri ale preţurilor.


Şansele de îngheţ au crescut puternic odată cu slăbirea curentului La Nina, care are rolul de a răci răci apele din Oceanul Pacific.

Îngheţul din 1994 care a afectat 35% din recolte până în 1997, ducând la o creştere a preţurilor cafelei cu 29% pe an, conform institutului de meteorologie Somar Meteorologia, citat de Bloomberg. Dacă temperaturile reci vor afecta plantaţiile de cafea în acest an, preţul cafelei ar putea ajunge la aproape 9,30 dolari pe kilogram.

Preţurile cafelei Arabica au urcat deja cu 24% în acest an, semn al faptului că cererea începe să depăşească oferta.

Preţul cafelei Arabica cu livrare în iulie a încheiat ziua de ieri la un preţ de 6,60 dolari pe kilogram la bursa de la New York după ce a avansat la maximul ultimilor 14 ani, de 6,697 dolari pe kilogram, şi s-a dublat într-un an.

Şi preţul boabelor de cacao a crescut în acest an, acesta avansând cu 2,7%, în timp ce preţul zahărului brut a avansat cu 51%.

Sursa: zf.ro


0 Comments: