Cei mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor de inimă, provocate de fumat

vineri, 29 aprilie 2011

Cei mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor de inimă, provocate de fumat
Foto: moldovairff.blogspot.com

Cele mai multe decese în Republica Moldova sunt cauzate de bolile de inimă, fumatul fiind unul din principalii factori de risc anunță  Biroul Național de Statistică.


Astfel, cca 92,8% din numărul de decese din cauza bolilor aparatului circulator revin bolilor ischemice acute, cronice cardiace și infarctului miocardic acut (atacului de cord). Fumatul (atât în forma activă, cât și pasivă) se numără printre principalii factori de risc pentru aceste boli.

În Republica Moldova, în anul 2010, au decedat 43631 persoane, mai mult de jumătate dintre care au decedat din cauza bolilor aparatului circulator (56,2%), tumorilor (13,1%), bolilor aparatului digestiv (10,0%), bolilor aparatului respirator (5,6%).

Un raport al Institutului de Medicină din SUA prezintă dovezi ştiinţifice convingătoare că expunerea chiar pe o durată scurtă de timp la fumatul pasiv poate provoca un atac de cord.

Prin procesul de ratificare a Convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului (31 decembrie 2008), Republica Moldova este obligată să pună în aplicare măsuri dovedite ştiinţific pentru a reduce consumul de tutun şi consecințele grave pe care le are asupra sănătății, bunăstării economice și sociale a oamenilor, precum și pentru a contracara acțiunile industriei tutunului, care utilizează practici de marketing agresive, țintind, în special, spre populaţia cu venituri mici, spre tineri şi femei pentru a câştiga noi clienţi dependenţi de produsele ucigătoare.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: