(video) Cât de complicat poate fi un volan

vineri, 29 aprilie 2011

(video) Cât de complicat poate fi un volan
Poză simbol

Volanul a evoluat de-a lungul timpului de la un “cerc” de lemn, apoi metal, apoi plastic şi într-un final captuşeala cu piele. Dar funcţia sa a rămas aceeaşi. N-am ajuns să conducem printr-o manşă, cum ne arată şi acum unele concepte, ci am rămas la clasicul volan, chiar dacă are acum o varietate mare de dimensiuni şi forme.


La început, volanul era extrem de simplu, folosit doar pentru direcţie şi atât. Apoi a apărut claxonul pe volan, un mare plus, pentru că nu mai trebuia să iei mâna pentru a claxona. Iar nu chiar demult, pe volan au început să apară comenzile sistemului audio, iarăşi, un mare plus de confort şi siguranţă.

Următorul pas a fost înglobarea pe volan a comenzilor tempomatului (cruise control), ulterior fiind puse şi alte butoane ale sistemului multimedia. În ultimii ani au apărut pe volanul maşinilor şi padelele pentru schimbarea treptelor.

Sisteme Control volan Ferrari 458 Italia

Cam asta e tot ce înglobează un volan modern. Dar nu şi la Ferrari! Italienii au impresionat când au prezentat modelul 458 Italia, atât din cauza performanţelor, cât şi din cauza volanului. Dacă vă uitaţi cu atentie la el, veţi înţelege.

La acest moment, Ferrari 458 Italia are cel mai complex volan dintre maşinile de stradă. Ferrari a vrut să aducă cât mai multa tehnologie din Formula 1 pe maşinile de strada, aşa că volanul lui 458 Italia, seamănă destul de mult cu unul de F1. Practic, volanul acestui model are marea majoritate a comenzilor pe el, nu alături, nu pe coloana de direcţie.

Semnalizările, luminile, pornirea motorului, setări pentru suspensie etc. sunt doar câteva dintre comenzile plasate pe volanului modelului 458 Italia. Dar veţi înţelege mai multe din clipul sugestiv prezentat de Ferrari.



0 Comments: