Naşterile premature vor putea fi prevenite, graţie progreselor geneticii

vineri, 29 aprilie 2011

Naşterile premature vor putea fi prevenite, graţie progreselor geneticii
Foto: descopera.ro

O genă responsabilă de naşterea înainte de termen a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din Statele Unite şi Finlanda. Cercetătorii, care au publicat rezultatele studiul lor în PLoS Genetics, spera ca descoperirea lor să pună bazele unui test pe care orice femeie să îl face, pentru a afla cât de mare este riscul de a naşte prematur.


Colegiul Regal de al Obstetricienilor şi Ginecologilor susţine că această descoperire va ajuta la identificarea potenţialelor sarcini cu risc.

In Marea Britanie, unul din zece bebeluşi se naşte înainte de 37 de săptămâni şi, ca urmare, întâmpină probleme de sănătate.

Cercetătorii de la Vanderbilt University, Washington University şi Universitatea din Helsinki consideră că trebuie să fi existat o presiune evolutivă care duce la adaptarea şi schimbarea momentului naşterii.

Ei au căutat o structură ADN care să releve dovezi ale unei evoluţii accelerate, gene care s-au dezvoltat mai mult la oameni decât la animale. Au găsit nu mai puţin de 150 de gene asociate cu evoluţia sarcinii şi mecanismul naşterii.
Pentru a găsi o asociere cu naşterile premature, cercetătorii au studiat cele 150 de gene pe un eşantion de 328 de femei finlandeze.

O asociere strânsă cu naşterile înainte de termen a fost găsită în anumite variante ale genei FSHR (a receptorilor hormonului foliculo-stimulant). Hormonul foliculo-stimulant acţionează asupra receptorilor din ovare pentru a încuraja dezvoltarea folicului şi producerea hormonului estrogen.

Ronald Lamont, reprezentant al Colegiului Regal de al Obstetricienilor şi Ginecologilor, a afirmat că, cel mai probabil, naşterile premature sunt cauzate de o combinaţie între anumite gene şi unii factori de mediu.

Sursa: descopera.ro


0 Comments: