Fluidul care „te trezeşte din morţi”

joi, 28 aprilie 2011

Fluidul care „te trezeşte din morţi”
Foto: Thinkstock

Victimele unor agresiuni violente sau ale unor accidente rutiere grave ar putea fi men­ţinute în viaţă prin aplicarea unui tratament revoluţionar. Deseori, chirurgii au la dispoziţie doar câteva minute pentru a salva persoane care au supravieţuit unor împuşcături, lovituri de cuţit sau accidente auto. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că medicii ar putea câştiga timp preţios pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale vitale pompând un fluid foarte rece în venele pacienţilor.


Medicul Hasan Alam, şeful colectivului de cercetători de la Massachusetts General Hospital, din Boston, susţine că procedeul menţionat ar putea salva vieţile a 90% dintre victimele unor răni considerate, în prezent, fatale. Scăderea bruscă şi substanţială a temperaturii corporale încetineşte instalarea morţii fizice, împiedicând oprirea activi­tăţii cerebrale înainte ca inima să înceteze să bată.

Savantul consideră că o răcire rapidă a corpului poate transforma un deces iminent într-o supravieţuire foarte probabilă. Şansele de supravieţuire sporesc cu 90%, permiţând restabilirea funcţiilor cognitive, a activităţii cerebrale şi a funcţiilor organelor. Metoda chirugicală presupune pomparea unui lichid numit „extensor plasmatic”, care conţine nutrimente şi compuşi chimici destinaţi păstrării în funcţiune a organelor, în vasele sangvine ale victimei.

În condiţii normale, oamenii suferă leziuni cerebrale dacă sunt lipsiţi de oxigen 5 minute, iar 15 minute mai târziu se poate produce moartea acestora. Răcirea bruscă a corpului reduce activitatea metabolică şi implicit nevoia de oxigen a organismului. După finalizarea intervenţiilor chirurgicale destinate vindecării rănilor, corpul pacientului este încălzit treptat prin reintroducerea propriului sânge în vasele sangvine.

Medicul Kevin Fong, anestezist la University College London Hospital, este de părere că recenta descoperire poate revoluţiona chirurgia. El susţine că moartea nu este o reacţie instantanee, ci reprezintă un proces complex, pe care specialiştii îl pot prelungi, oferind chirurgilor ocazia de a interveni. Fong crede că procedeul îi poate ajuta pe specialişti să redefinească graniţa dintre viaţă şi moarte, putând revo­luţiona totul, de la chirurgia posttraumatică până la tehnicile de resuscitare.

Sursa: jurnalul.ro


0 Comments: