(foto) Chișinăul scapă de „saraiuri”! 20 de troleibuze noi vor circula în Capitală

joi, 28 aprilie 2011

(foto) Chișinăul scapă de „saraiuri”! 20 de troleibuze noi vor circula în Capitală
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Primele 20 de troleibuze noi au fost lansate pe rută astăzi, 28 aprilie, de către Primăria Capitalei în cadrul unei ceremonii festive din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Acestea au fost aliniate în perimetrul PMAN, alături de alte 20 de troleibuze vechi, care şi-au depăşit demult termenul de exploatare. În această perioadă, preț de câteva ore circulaţia transportului a fost paralizată, iar pe principalele artere s-au creat ambuteiaje. 

Primarul Dorin Chirtoacă a ţinut să treacă în revistă istoria procurării troleibuzelor din 1970 şi până astăzi. „Până acum, de către Regia Transport Electric au fost procurate în total 484 de troleibuze. Este pentru prima dată în istoria municipiului şi a întregii republici, când au fost procurate un număr atât de mare de troleibuze în același timp”, a subliniat edilul Capitalei. 


Acesta şi-a exprimat speranța că transportul public va uni şi consolida societatea, oamenii nu vor mai fi împărţiţi în cei care circulă cu troleibuzul şi cei care au bani, iar elevii şi studenţii nu le vor mai „boteza saraiuri”. „Elevii şi studenţii au botezat troleibuzele vechi – le spun saraiuri, pentru că sunt vechi, produc mult zgomot, mai şi scârţâie pe alocuri. Sper că pe viitor atitudinea se va schimba, odată cu înnoirea acestora”, a spus primarul.

Parafrazându-l pe M. L. King, Chirtoacă a spus: „Am o dorinţă. Să ne schimbăm mentalitatea, atitudinea unul faţă de ceilalţi. Transportul public să ne unească şi oamenii să nu mai fie împărţiţi pe categorii, cei care nu au posibilitatea să-şi cumpere o maşină şi cei care nu circulă cu transportul public, care este considerat acum unul social”. Acest mesaj primarul a ţinut să-l rostească în trei limbi, română, rusă şi engleză, pentru a se face înţeles de cei prezenţi.

La eveniment au fost prezenţi mai mulţi oficiali ai Uniunii Europene şi din ţările CSI, printre care ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova, dar şi mai mulţi consilieri municipali. „Este o zi frumoasă pentru Chişinău, dar şi pentru întreaga republică. Evenimentul de astăzi este o dovadă a bunelor relaţii dintre Moldova şi Uniunea Europeană. Sunt sigur că noile troleibuze, la construcţia cărora au fost respectate standardele europene, vor sluji mai mult decât cele procurate pe vremea sovietică”, a afirmat Dirk Schuebel.

Cu acest prilej, conducătorii de troleibuze şi conductoarele au primit uniforme şi ecusoane noi. Primele 20 de troleibuze, din cele 102 procurate de municipalitete, vor circula pe ruta 22 din Chişinău, care traversează centrul oraşului.

UNIMEDIA precizează că în municipiul Chişinău circulă circa 260 de troleibuze, 200 dintre care ar trebui casate.



Vezi aici o GALERIE FOTO de la Eveniment
 

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi 


0 Comments: