Finanţarea partidelor politice - între mit şi realitate [2]

vineri, 29 aprilie 2011

Finanţarea partidelor politice - între mit şi realitate [2]
Foto: Ana Sarivan blog

Am scris în postarea anterioare despre atribuţiile legale ale instituţiilor statului, ce ţin de verificarea surselor de finanţare a partidelor politice. Am mai afirmat că prevederile legale sunt inaplicabile. 

Afirmaţiile necesită explicaţii detaliate. Aşadar, instituţiile cu atribuţii de control a modului de finanţare a partidelor politice în campaniile electorale, sunt: 


Comisia Electorală Centrala (CEC); Inspectoratul Fiscal Principal de Stat; Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC); Instanţa de judecată intervine doar la solicitarea CEC.

1. Membrii CEC, 9 la număr, sunt numiţi în funcţie: 8 de către Parlament (cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei), 1 de Preşedintele RM. Astfel, membrii, deşi sunt teoretic apolitici, reprezintă fiecare interesele partidului care la promovat în funcţia respectivă.

2. Şeful şi şefii adjuncţi ai Inspectoratului Fiscal Principal de Stat sunt numiţi în funcţie (şi destituiţi) de către ministrul finanţelor, ministru care este afiliat politic.

3. Directorul CCCEC şi adjuncţii acestuia sunt numiţi în funcţie (şi destituiţi) de Guvern.

Teoretic, toţi aceşti şefi de instituţii ar trebuie să activeze independent şi în strictă conformitate cu prevederile legale. Practic, însă, toţi au fost numiţi în funcţii pe criterii politice şi pot fi, cu uşurinţă, destituiţi din funcţii tot pe criterii politice. Partidelor politice, tot potrivit legislaţiei, li se interzice să primească donaţii de la persoane anonime. Totuşi, partidele primesc bani de la donatorii anonimi, dar influenţi, iar în rapoarte sunt trecuţi donatorii fictivi (oameni care în realitate nu donează bani partidelor, pentru că nu îi au). În rapoartele financiare ce sunt prezentate CEC-ului sunt trecute, de regulă, sumele de bani care trebuie achitaţi de partide prin transfer bancar, pentru serviciile prestate de către persoanele juridice. Banii cheltuiţi în campanii electorale pentru resursele umane, aşa zişii "voluntari", sau pentru cadourile/pomenile electorale nici nu figurează în rapoarte.

Continuare pe blogul Anei Sarivan... 

sursa: Unimedia

0 Comments: