Bogatu: AIE ar putea să se destrame după 5 iunie, dacă Filat îi va sacrifica pe „mieii” Ghimpu și Lupu

vineri, 29 aprilie 2011

Bogatu: AIE ar putea să se destrame după 5 iunie, dacă Filat îi va sacrifica pe „mieii” Ghimpu și Lupu
Foto: bogatu.voceabasarabiei.net

„Se vede de la o poştă că la ora actuală divergenţele dintre formaţiunile politice din AIE sunt mai acute ca oricând. După alegerile locale de la 5 iunie, coaliția de guvernământ ar putea să se destrame și asta din cauza modificării raportului de forțe dintre componentele ei. PL și PD nu se simt deloc confortabil la umbra stejarului PLDM. Dacă liberal-democrații vor obține un scor bun la alegeri, ei vor dori un nou scrutin parlamentar, ceea ce va da peste cap Alianța”. 


De această părere este analistul politic Petru Bogatu, care scrie pe blogul său că premisele pentru destrămarea AIE se întrezăresc deja la orizont.

Potrivit lui Bogatu, dacă în 2009 toate partidele coaliţiei de guvernământ, cu excepţia AMN, „făceau parte din aceeaşi categorie de greutate”, acum lucrurile s-au schimbat. „În urma alegerilor din 28 noiembrie 2010, s-a constatat că stejarul PLDM-lui a crescut mare şi semeţ, ridicându-se mult deasupra PL şi PD care, la umbra lui, nu se simt deloc confortabil. Acest fapt generează fricţiuni şi sete de revanşă”, scrie Bogatu.

În opinia analistului politic, în cazul în care, la 5 iunie, liberal-democrații vor obține rezultate bune în teritoriu, iar comuniştii vor pierde teren, PLDM va rezista cu greu ispitei de a intra într-o nouă cursă pentru Parlament.

„Dacă obţin un scor bun în alegerile locale, liberal-democraţii vor dori să bată fierul cât e cald și vor profita de momentul favorabil pentru a-şi crea o majoritate parlamentară şi a forma un guvern monocolor. Acest lucru va da peste cap, bineînţeles, Alianţa pentru Integrare Europeană, întrucât nici Ghimpu, nici Lupu nu vor accepta să ajungă nişte miei tocmai buni de sacrificat la o nouă sărbătoare a PLDM-lui”, scrie Bogatu.

Astfel stând lucrurile, există doar două soluţii pentru supravieţuirea AIE: Să-și mențină actualele poziţii PCRM sau să crească, în paralel cu PLDM, şi celelalte două partide ale Alianţei: PL şi PD. „Liberalii și democrații trebuie să-şi depăşească starea de prostraţie politică în care au căzut de la un timp încoace. În caz contrar, ruptura este iminentă”, conchide analistul politic.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: