Zubco despre ”dosarul ambulanțelor”: Dacă Urecheanu va depune o cerere, ne vom cere scuze

luni, 23 august 2010

Zubco despre ”dosarul ambulanțelor”: Dacă Urecheanu va depune o cerere, ne vom cere scuze
Foto: UNIMEDIA

Procurorii implicați în dosarul ”ambulanțelor” au fost avansați în funcții după schimbarea Puterii. Acest lucru a stârnit nedumerirea lui Serafim urecheanu, care a fost hărțuit timp de trei ani de guvernarea comunistă. Și asta în pofida faptului că tot Urecheanu a recunoscut săptămâna trecută că AMN l-a propus pe Zubco în funcția de Procuror General.

Ultimul susține că nu răspunde de avansarea procurorilor, iar dacă Urecheanu vrea scuze din partea Procuraturii Generale, ”să scrie o cerere”.


Potrivit publicației ”Timpul de dimineață”, dintre procurorii implicaţi în „dosarul ambulanţelor”, au rămas astăzi în funcţie Alexandru Bernaz şi Lilian Cociu. Despre Igor Popa se vorbeşte că degrabă ar putea ajunge procuror cu misiuni speciale, Mihai Cojocaru, pe atunci şef de secţie la CCCEC, acum e şef al Direcţiei urmărire penală în aceeaşi instituţie. Iar Nicolae Chitoroagă ocupă două dintre cele mai importante funcţii la Procuratura Generală - e şeful Colegiului Disciplinar al Procurorilor şi al Direcţiei conducere a urmăririi penale. Marcel Tumuruc e şef interimar la Procuratura Anticorupţie şi ar putea conduce în curând această instituţie.

Solicitați să răspundă dacă Urecheanu a avut într-adevăr vreo vină în ”dosarul ambulanțelor”, procurorii sus-numiți s-au eschivat de la răspuns. Cociu a spus că nu ține minte nimic, fostul procuror general, Gurbulea, a afirmat: ”Noi am soluţionat latura juridică. Ne-am expus în dosar, unde am prezentat învinuirea, că dl Urecheanu a plătit nejustificat trei milioane de lei. Nu-s politolog, ca să mă expun despre latura politică şi nu am ce comenta”. Chitoroagă a spus că nu se poate expune la acest subiect.

Actualul Procuror General, Valeriu Zubco, a explicat: „Din partea dlui Urecheanu nu a fost depusă o cerere, ca să ne cerem scuze. Dacă ar scrie-o, nu ar fi nicio problemă. Cât ţine de avansări, asta nu depinde de mine. Noi organizăm concursuri. Dacă Chitoroagă a câştigat concursul, nu pot să-i interzic. Asta e”.

UNIMEDIA precizează că Procuratura Generală îl acuzase pe Serafim Urecheanu de abuz de autoritate şi de prejudicierea bugetului municipal cu 4 milioane de lei la procurarea unui lot de ambulanţe pentru spitalul de urgenţă din Chişinău, în perioada în care era primar al capitalei. În 2006 acesta a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție. Procesul, însă, s-a tergiversat încă trei ani - până în 2009 când, în sfârşit, Serafim Urecheanu a fost declarat nevinovat, fiind achitat de toate instanţele naţionale.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la Timpul de Dimineață


0 Comments: