Ambasadorul Iurie Reniţă: Moldova are multe legume şi fructe ecologice de oferit României

joi, 26 august 2010

Ambasadorul Iurie Reniţă: Moldova are multe legume şi fructe ecologice de oferit României
Foto: adevarul.ro

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a dat asigurări la Bucureşti, în contextul noilor probleme apărute cu Rusia, că în Moldova există multe fructe şi legume ecologice şi spune că şi-ar dori foarte mult ca România să redevină principala ţară de destinaţie a exporturilor moldoveneşti, informează money.ro.

Iurie Reniţă este categoric împotriva amestecului factorului politic în relaţiile pur economice. El este de părere că problemele care au părut cu Moscova în legătură cu importurile de vin, fructe şi legume din Moldova ar trebui rezolvate exclusiv de experţi. Mai mult, într-un interviu acordat NewsIn, ambasadorul a sugerat că ar putea fi cerut ajutorul unor experţi internaţionali, pentru a elimina orice notă de subiectivism.


Reniţă a declarat că în cazul în care au fost depistate cantităţi de vin neconforme standardelor stabilite de ambele ţări - aşa cum reproşează Moscova - vinovaţii trebuie pedepsiţi, condiţia este însă neimplicarea politicului. "Am mai spus, este extrem de periculos să turmentăm politicul în relaţiile economice. De datoria noastră este să eliminăm factorul politic. Din păcate, pe alocuri (factorul politic) se implică foarte activ şi e foarte dăunătoare implicarea lui", a declarat Iurie Reniţă în interviul acordat NewsIn.

Pe de altă parte, ambasadorul a subliniat că problemele care au apărut cu Rusia determină Moldova să identifice şi alte pieţe de desfacere. "Era bine şi era necesar de mult timp ca să identificăm şi alte pieţe. Evident, (există) Uniunea Europeană. Pentru asta, e necesară calitate, responsabilitate, conformare cu standardele UE. Sunt mulţi agenţi economici, multe întrepinderi care exportă şi în România şi în multe ţări ale UE. Vă dau exemplul vinului: embargoul din Rusia a orientat mulţi exportatori spre UE. Polonia a devenit cel mai mare importator din UE al vinului moldovenesc", a spus ambasadorul.

Amintim că ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Valeriu Cosarciuc a declarat astăzi, 26 august 2010, că la începutul săptămânii viitoare va avea o întâlnire la Iaşi cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale român Mihail Dumitru. Aceştia vor discuta despre posibilitatea extinderii potenţialului de export al Republicii Moldova în România, susţine ministrul Cosarciuc.

sursa: Unimedia

0 Comments: