Focşa: Lupoaica din faţa Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei nu este cea originală

miercuri, 25 august 2010

Focşa: Lupoaica din faţa Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei nu este cea originală
Foto: emaramures.ro

Lupoaica din faţa Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei urmează să fie demontată şi dusă în Edineţ. Aceasta pentru că actualul monument nu este cel original, ci îi ţine locul până pe 5 septembrie, a declarat la solicitarea UNIMEDIA ministrul Culturii Boris Focşa.


Statuia originală a Lupoaicei este restaurată la moment şi urmează să fie instalată în faţa Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei până la 5 septembrie 2010, susţine ministrul Culturii. Lupoaica va avea şi un nou suport construit, a mai adăugat Focşa.

Cheltuielile pentru restaurarea monumentului au fost acoperite din bugetul rezervat Ministerului Culturii.

Potrivit Wikipedia, statuia Lupoaicei a fost dăruită de municipalitatea oraşului Roma în primii ani după unirea Basarabiei şi Bucovinei cu România, respectiv în anii 20 ai secolului XX.

După obţinerea independenţei Republicii Moldova în 1991, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni a realizat o replică a statuii, pe care a dăruit-o nou creatului stat, de aceeaşi origine latină. Statuia a fost instalată în faţa Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chişinău.

După o perioadă de absenţă, Lupoaica a revenit din nou în fața Muzeului la finele lunii noiembrie, de această dată fiind vorba de o donaţie din partea Asociaţiei Românilor de pretutindeni.

Monumentul Lupoaicei este făcut din bronz şi cântăreşte între 150-200 kg.

sursa: Unimedia

0 Comments: