Pescuit ilegal la Beleu şi Manta

sâmbătă, 28 august 2010

Pescuit ilegal la Beleu şi Manta
Aici se prinde inclusiv Somnul, acest peşte este interzis de pescuit conform legii
Foto: ro.greenmedia.md

Recent am avut plăcuta ocazie să revin în regiunea Beleu şi Manta. Am dat de situaţia care se întâlneşte în toate regiunile ţării. Şi aici, în zonele ocrotite de stat pescuitul ilicit are tentaculele tocmai în cultura rurală. Pescarii locali fără a ţine cont de legislaţie, de perioadă, de specii se ocupă intensiv de pescuitul tuturor speciilor de peşte.


Deşi legea e considerată a doua carte căpătâi aceasta nu e respectată. În conformitate cu Legea privind Fondul Ariilor Naturale Protejate de Stat, adoptata de către Parlamentul Republicii Moldova prin Hotărârea nr. 1538-XIII din 25.02.98, au fost declarate rare şi ocrotite de stat 269 de specii de plante. 126 de specii de plante rare, (81 de angiosperme, 1 gimnosperm, 9 pteridofite, 10 briofite, 16 lichenofite, 9 micofite) au fost incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova (2002).

În anexa I a Convenţiei privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa (Berna, 19 septembrie, 1979) au fost incluse 12 specii de plante vasculare care sunt răspândite în Republica Moldova. Conform actelor internaţionale această zone este un Sit Ramsar aflat în regiunea Prutului de Jos fiind reprezentat prin lacuri în lunca acestuia. Coordonatele geografice sunt 45°42′N 028°11′E, cu o arie de  19,152 hectare. Lacurile pot fi găsite în regiunea dintre oraşul Cahul, în aval şi satul Giurigiuleşti în lunca Prutului, în partea de sud-west a ţării, Prutul fiind graniţă de vest cu România.

Dar să revenim la subiect şi anume la pescuitul ilicit în lunca Prutului. Metodele folosite sunt destul de largi. Sunt folosite ostensile ca undiţa, plasele, năvoade mici. Desigur pe mâna infractorilor se află şi acumulatoare cu ajutorul cărora peştele este electrocutat şi se ridică la suprafaţă. Multe din metodele îndrăzneţe sunt şi ilegale prin faptul că sunt interzise de lege.

Continuare pe Greenmedia

sursa: Unimedia

0 Comments: