Şefii băncilor centrale din lume s-au întâlnit azi la simpozionul anual Federal Reserve

vineri, 27 august 2010

Şefii băncilor centrale din lume s-au întâlnit azi la simpozionul anual Federal Reserve
Foto: creditwritedowns.com

Şefii băncilor centrale şi alţi economişti de top din lume s-au adunat la Jackson Hole, o staţiune montană din Statele Unite, pentru întâlnirea anuală a Federal Reserve. Analiştii au aşteaptat cu interes discursul şefului Fed (n.r. - şeful sistemului de bănci centrale al Statelor Unite), Ben Bernanke, care a avut loc la ora 17.00, ora Moldovei. "Economia americană a încetinit mai mult decât estima Federal Reserve", a declarat Ben Bernanke la sfârşitul întâlnirii.

Analiştii se aşteptau ca viziunea lui Bernanke să fie diferită de cea a preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi aşa şi a fost.


Bernanke a precizat că Fed dispune de instrumente suplimentare pentru a sprijini revenirea economiei. De altfel, el a subliniat că instituţia este pregătită să ia alte măsuri neconvenţionale dacă perspectivele economice s-ar deteriora semnificativ. În acest context dificil, Federal Reserve nu este pregătită să renunţe la măsurile monetare de sprijin pe care le-a adoptat până acum. Şeful Fed anunţase recent că vrea să majoreze plafonul de cumpărare a bondurilor de trezorerie şi să menţină dobânda cheie la minimul istoric.

O viziune complet diferită are şeful Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Acesta a declarat în urmă cu câteva săptămâni că se gândeşte să mai renunţe la unele dintre măsurile de sprijin, pe măsură ce revenirea economică se consolidează.

Aşadar, cei de la Fed rămân precauţi în privinţa viitorului şi adaugă noi măsuri de sprijin, în timp ce BCE dă dovadă de optimism. În acest context, perspectivele optimiste pe care le-a arătat Trichet ar putea duce la întărirea euro în faţa dolarului, comentează analiştii de la Barclays.

sursa: Unimedia

0 Comments: