Deutsche Welle: Țigările moldovenești de contrabandă merg, plutesc și zboară în țările Uniunii Europene

joi, 26 august 2010

Deutsche Welle: Țigările moldovenești de contrabandă merg, plutesc și zboară în țările Uniunii Europene
Foto: www.dw-world.de

În Moldova s-au intețit cazuri de contrabandă cu ţigări. Deseori, marfa ilicită nu este reținută la vama Republicii Moldova.

Nu trece o săptămână fără ca în presă să nu apară o știre despre o altă trecere ilegală a ţigărilor prin vama moldovenească. La sfârşitul lunii august, ofiţerii vamali români au oprit un camion cu ţigări de contrabandă în valoare de 1 milion de dolari.

Serviciul Vamal moldovenesc până astăzi nu a dat explicaţii clare de ce mașina nu a fost oprită la frontiera Republicii Moldova, cu toate că de la începutul anului 2010, toate vehicule sunt verificate cu scanere mobile.


Contrabanda cu țigări bate toate recordurile. În rezultatul cercetărilor efectuate de compania de marketing Novel Research, doar în primele două luni ale anului curent cota țigărilor de contrabandă din Republica Moldova a constituit 32%. Majorarea contrabandei este cauzată de creșterea accizelor și respectiv a prețurilor la țigări în România. Astăzi un pachet de țigări în Iași costă de trei sau cinci ori mai mult.

Experții moldoveni consideră că din toată cantitatea de contrabandă se reușește reținerea a nu mai mult de 10%. Persoanele care se ocupă cu această afacere ilegală într-un an se îmbogățesc cu 2 miliarde de lei, iar banii din vânzarea a unui tir plin de țigări de contrabandă se poate de construit o vilă.

sursa: Unimedia

0 Comments: