Consumul moderat de vin stimulează intelectul

luni, 23 august 2010

Consumul moderat de vin stimulează intelectul
Foto: vinuri-alese.ro

Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă norvegieni care au studiat timp de 7 ani un grup de 5 033 persoane, bărbaţi şi femei. Pe parcursul cercetărilor, voluntarii au fost supuşi unor teste cognitive ale căror rezultate au fost apoi corelate cu consumul de alcool. Iar concluzia a fost că "oamenii cumpătaţi fac lucruri cumpătate". Cu alte cuvinte, s-a observat că persoanele care beau alcool în cantităţi moderate stau mai bine la capitolul intelect, comparativ cu cei care fac abuz sau cei care nu consumă deloc.


Rezultate slabe la testele cognitive au obţinut, însă, persoanele mai în vârstă, mai puţin educate, fumătorii, cele care suferă de depresie, diabet sau hipertensiune. Iar de aici s-a născut întrebarea dacă nu cumva tocmai nivelul cognitiv înalt este cel care determină cumpătarea în ceea ce priveşte consumul de alcool, şi nu că alcoolul ar fi cel care determină un IQ ridicat, potrivit csid.ro.

În ultimii 30 de ani, nu mai puţin de 68 de cercetări au pus sub lupă legătura dintre consumul de alcool şi inteligenţă, în total 145.308 femei şi bărbaţi au participat la aceste demersuri. Majoritatea studiilor au asociat consumul uşor până la moderat de alcool cu o funcţie cognitivă sănătoasă şi cu un risc scăzut de demenţă, incluzând aici demenţa de natură vasculară, cât şi boala Alzheimer.

Efectele benefice ale vinului se pare că s-ar datora antioxidanţilor (polifenoli) pe care îi conţine. Mecanismele prin care vinul produce astfel de efecte benefice includ fortifierea arterelor, împiedicarea formării proceselor inflamatorii, subţierea sângelui şi reducerea riscului de apariţie a cheagurilor.

sursa: Unimedia

0 Comments: