Scandalul dintre SUA şi Europa poate paraliza FMI

vineri, 27 august 2010

Scandalul dintre SUA şi Europa poate paraliza FMI
Foto: bloombiz.ro

FMI poate rămâne fără Consiliul Director. Această situaţie a apărut din cauza noului scandal dintre SUA şi Europa referitor la căile de reformare a acestui institut financiar.

Scandalul a început  din cauză că Europa a refuzat să vină în întâmpinarea cererilor SUA şi să acorde  ţărilor în curs de dezvoltare 2 locuri din cele 9 ale Consiliului Director format din 24 de mandate. Conforma mandatelor cotele creditelor FMI sunt împărţite. Europenii domină în FMI din ziua înfiinţării lui, cedând americanilor privilegiul analog în Banca mondială.


Se înţelege că ei nu vor ceda pur şi simplu poziţiile lor, de aceea ei sabotează de fapt hotărârea adoptată de liderii G20  la Pittsburgh încă în septembrie 2009. Atunci ei au realizat un compromis istoric, asumându-şi obligaţia de a împărţi cotele FMI în favoarea  ţărilor în curs de dezvoltare, a reamintit în interviul pentru „Vocea Rusiei" Boris Rubţov, expert la Academia financiară de pe lângă guvernul Rusiei.

„Este evident că pe măsura creşterii volumului specific al Chinei, Indiei, Braziliei şi într-o oarecare măsură al Rusiei, trebuie să sporească corespunzător şi rolul lor în timpul adoptării hotărârilor FMI. Cel mai degrabă şi americanii şi europenii  trebuie să cedeze un număr oarecare, aşa ceva ar fi logic", susţine Rubţov.

Termenul împuternicirilor noului Consiliu Director al FMI trebuie să înceapă la 1 noiembrie. În cazul lipsei unui compromis, FMI va fi cuprins de haos şi el nu va fi capabil să adopte decizii curente. În cel mai rău caz poate fi format un consiliu director „îngust". Totodată este evident că europenii nu vor ceda nici Elveţia, nici Belgia. De aceea cel mai degrabă „în afara jocului" se vor pomeni reprezentanţii Africii. Aşa ceva reprezintă un nou scandal, poate chiar şi mai rău, decât divergenţele dintre SUA şi Europa.

Şi mai dureroasă va fi reîmpărţirea zonelor de responsabilitate a membrilor Consiliului Director, deoarece mulţi din ei exprimă nu numai interesele ţărilor lor, ci şi ale unui anumit număr de alte ţări. Căutarea unei soluţii este complicată de o altă problemă veche: Europa nu este omogenă, deseori ea este neputincioasă în momentul adoptării în termen scurt a unor hotărâri consolidate. Mai ales într-o problemă atât de sensibilă ca renunţarea la unele privilegii proprii în favoarea ţărilor în curs de dezvoltare.

sursa: Unimedia

0 Comments: