Cosarciuc: Exportatorii de fructe şi legume acceptaţi de Rusia trezesc dubii. Rospotrebnadzor: Au fost respinse companiile care au încălcat cerinţele inofensivităţii produselor

miercuri, 25 august 2010

Cosarciuc: Exportatorii de fructe şi legume acceptaţi de Rusia trezesc dubii. Rospotrebnadzor: Au fost respinse companiile care au încălcat cerinţele inofensivităţii produselor
Foto: hribi.ro

Până acum pe lista exportatorilor de legume şi fructe din Moldova acceptaţi de Federaţia Rusă, figura un număr de 136 de întreprinderi. Pe un alt site oficial al Rospotrebnadzor,  este deja o listă de 33 de exportatori acceptaţi. Această listă a fost transmisă oficial şi autorităţilor din Moldova, fiind semnată de şeful interimar Rospotrebnadzor Alexei Saurin. Oficialul rus susţine că au fost respinse acele companii exportatoare de fructe şi legume care au încălcat cerinţele inofensivităţii produselor de origine vegetală. Informaţiile au fost confirmate şi făcute publice astăzi, 25 august 2010, de către ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Valeriu Cosarciuc.


Cosarciuc susţine că în anul 2008 Ministerul a încheiat cu Rospotrebnadzor un memorandum, potrivit căruia excluderea din listă a exportatorului se face doar după ce autorităţile Republicii Moldova sunt anunţate şi doar în condiţiile în care compania eliminată încalcă cerinţele inofensivităţii de 3 ori timp de 180 de zile.

Cosarciuc susţine că Ministerul colaborează cu SIS-ul şi Camera Înregistrării de Stat pentru a realiza o investigaţie mai amplă a companiilor moldoveneşti pe care Federaţia Rusă le acceptă drept exportatori de fructe şi legume.

Valeriu Cosarciuc spune că, la prima vedere a listei, unele întreprinderi trezesc anumite dubii. "Numele aceleiaşi persoane figurează ca fondator al mai multor companii din listă", a ţinut să menţioneze în acest context ministrul.

Din cele 33 de întreprinderi acceptate, 3 au fost selectate din lista de 136 care fusese în vigoare anterior, iar celelalte 30 - dintr-o altă listă de 177 de întreprinderi, transmisă suplimentar către Federaţia Rusă pentru a fi aprobată, susţine Valeriu Cosarciuc.

Menţionăm că astăzi, 25 august 2010, în presa rusă a apărut declaraţia şefului serviciului de presă al Rosselkhoznadzor Alexei Alexeenko, care neagă informaţia potrivit căreia Rusia ar fi interzis importul de mere din Moldova. "Faptul că Rusia importă mere de la zeci de companii dintr-o ţară aşa mică ca Moldova, face dificilă verificarea obiectivă de către serviciile autorizate, chiar şi de către cele din Moldova. Din această cauză, am hotărât să reducem numărul companiilor, selectând pe cele mai mari şi mai active”, spune oficialul rus, citat de bfm.ru.

UNIMEDIA menţionează că, potrivit declaraţiei ministrului Valeriu Cosarciuc, în anul 2009 Republica Moldova a exportat 100 mii tone de produse vegetale, ceea ce înseamnă a treia parte din exportul total al ţării. Aproximativ 80 la sută din producţia de fructe şi legume din Moldova este exportată în Rusia.

sursa: Unimedia

0 Comments: