Sinistrații participă la construcția caselor pe șantierele din satele Cotul Morii și Nemțeni

luni, 23 august 2010

Sinistrații participă la construcția caselor pe șantierele din satele Cotul Morii și Nemțeni
Foto: UNIMEDIA

Lucrările de reconstrucţie a caselor pentru sinistraţii din lunca Prutului au început în adevăratul sens al cuvântului. Zeci de lucrători nu îşi găsesc odihna pe santierele din Nemţeni şi Cotul Morii, care au fost date în exploatare azi, 23 august. Pentru unele locuinţe a fost deja săpate gropile de fundaţie, la ridicarea caselor muncind chiar oamenii care urmează să le primească, şi nu gratis, aceştia vor fi plătiţi iar salariul lunar care îl vor primi ar putrea ajunge chiar la 10 mii lei.


În satul Nemţeni, unde urmează a fi construite circa 110 case, 41 din ele vor fi constrite absolut gratis de Asociaţia "Concordia" în termen de 3 luni. Propunerea a fost făcută chiar de reprezentanţii Asociaţiei, în cadrul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat. De menţionat că Fundaţia austriacă „Concordia”, fondată de părintele George Sporschell, şi-a început activitatea în Republica Moldova în anul 2004. Pînă în prezent au fost desfăşurate mai multe proiecte sociale, create case de copii, cantine şi centre sociale pentru bătrîni. Pînă la sfîrşitul anului se intenţionează construcţia altor 11 centre sociale şi a 40 de cantine pentru persoanele nevoiaşe.

Marcel Răducan, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, a explicat că nu a fost aleasă doar o firmă de construcţie, ci terenurile au fost repartizate pe loturi şi au avut loc negocieri cu circa 18 firme care vor intra în toate şantierele, pentru construcţia celor aproximativ 600 de case. 

Anatolie Zolotcov, viceministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale a declarat că şi pe şantierul de la Cotul Morii firmele care vor realiza lucrările au început deja să-şi aducă mecanismele. El a specificat că au fost deja repartizate loturile de teren, casele au fost repartizate pe fiecare lot şi toate firmele ştiu deja unde vor construi, care este numărul de case, mărimea acestora.

Inginerii spun că îşi propun ca echipele de muncitori să lucreze de la răsăritul soarelui până la apus, pentru a reuşi să finiseze lucrările până la sezonul rece, în 90 de zile.

Sinistraţii, prezenţi şi ei la deschiderea şantierelor, s-au arătat nemulţumiţi vis-a-vis de schema de amplasare a caselor, repartizarea acestora, arătându-se totodată neîncrezuţi că până în luna decembrie vor avea o locuinţă, însă autorităţile le-au propmis că toate solicitările lor vor fi luate în consideraţie şi până şa sezonul rece vor avea propria casă.

Menţionăm că responsabilii de construcţia locuinţelor pentru sinistraţi au declarat, în repetate rânduri, că la sfârşitul lunii noiembrie casele vor putea fi date în exploatare.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: