Producătorii celei mai vestite păpuşi din lume, Barbie, sunt acuzaţi de spionaj industrial de 15 ani

duminică, 22 august 2010

Producătorii celei mai vestite păpuşi din lume, Barbie, sunt acuzaţi de spionaj industrial de 15 ani
Foto: Reuters.com

Cel mai mare producător de jucării din SUA, compania Mattel, care produce păpuşele Barbie şi Ken, este învinuită de faptul că ar fi făcut spionaj industrial timp de cel puţin 15 ani. De asemenea, este bănuită că ar fi furat secretele comerciale ale concurenţilor săi, în legătură cu mai mult de 50 de denumiri ale producţiei companiei.


Mattel a fost acţionat în judecată de către MGA, procesul fiind intentat de către curtea federală din Los Angeles, pe 16 august. Această companie produce păpuşele Bratz şi, la fel ca şi Mattel, se bazează pe vînzările făcute în California, SUA.

Esenţa acuzaţiilor MGA constă în faptul că angajaţii Mattel, la indicaţia şefilor, spionau ani de-a rîndul în sălile concurenţilor, la diferite expoziţii pe tot globul. Având nume inventate, spionii „furau” idei, analizând politica de stabilire a preţurilor şi particularităţile campaniilor publicitare nu doare ale MGA, dar şi Lego, Sony şi Hasbro. Rapoartele asupra vizitelor expoziţiilor erau puse în faţa conducerii, care, la rându-i, obţinea anumite avantaje în elaborarea strategiilor promovării produselor pe piaţă, în defavoarea concurenţilor.

Mattel a făcut toate acestea pentru a crea „un cadru ilegal de avantaje, care au avut menirea de a prezenta pe sine drept o întruchipare a bunătăţii, iar concurenţii-  a răului”, se stipulează în chemarea în judecată.

Conform experţilor, spionajul industrial este caracteristic, într-o măsură sau alta, tuturor companiilor mari. Sfîrşitul acestui proces va avea loc doar în cazul în care vor fi găsite  devezi, şi anume: recunoaşterea directă a angajaţilor că au fost implicaţi în aceste acţiuni. Procesul MGA- Mattel se bazează, în majoritate, pe mărturiile fostului angajat Mattel, care şi-a dat demisia în semn de dezacord faţă de metodele companiei de a lupta cu concurenţii.

0 Comments: