Deşi ideologia de partid nu este încă un concept consolidat în Moldova, fiecare formaţiune politică îşi are nucleul de alegători fideli

duminică, 22 august 2010

 Deşi ideologia de partid nu este încă un concept consolidat în Moldova, fiecare formaţiune politică îşi are nucleul de alegători fideli
Foto: pointpa.ro

În orice stat cu democraţie consolidată, ideologii partidelor sunt oameni preţioşi, cu pregătire multiplă şi care rareori ies în lumina reflectoarelor. Ei gândesc orientarea formaţiunilor şi plasarea acestora în peisajul politic intern. De aceea putem vorbi despre partide de stânga, de centru sau de dreapta. În Moldova, ideologia de partid nu este încă un concept consolidat.


Formal, Partidul Liberal Democrat îl are ca responsabil ideologic pe prim-vicepreşedintele Mihai Godea. La Partidul Liberal, acelaşi rol îl are însuşi Mihai Ghimpu. Dumitru Diacov este ideologul asumat de Partidul Democrat, în timp ce la AMN vorbim despre Leonid Bujor, dublat de Victor Osipov. Ideologul Partidului Comuniştilor este Mark Tkaciuk.

Nici noţiunea de consultant nu pare să aibă acelaşi sens în Moldova şi în ţările europene. La noi, politicienii sunt convinşi că propriile lor idei ţin loc de evaluări şi strategii elaborate de specialişti.

În schimb, un lucru e sigur: fiecare partid are un nucleu de alegători fideli.  PLDM are simpatia tinerilor cu studii medii sau superioare, şi cu venituri ridicate. Adulţii de vârsta a doua se orientează spre PD. Ei au studii medii şi superioare, dar provin mai ales din mediul rural şi au nivel de trai de la scăzut până la ridicat. AMN a reuşit să atragă alegători orăşeni, cu vârste între 30 şi 60 de ani, cu studii de nivel scăzut, dar cu venituri destul de ridicate. Paradoxal, liberalii rămân preferaţii studenţilor şi ai vârstnicilor. Cei mai mulţi au studii superioare şi venituri medii. Şi comuniştii au în nucleul dur al simpatizanţilor, oameni trecuţi de prima tinereţe. În majoritatea lor, au cel mult studii medii, locuiesc la sate şi au venituri scăzute.

Un element de mobilizare al tuturor alegătorilor este sloganul electoral, care, teoretic, trebuie să reprezinte ideologia şi intenţiile formaţiunii. În perspectiva referendumului, PLDM a optat pentru expresia: Fii puternic! Votează pentru preşedinte! Votează PENTRU la referendum! PDM a mers pe o idee dublă, cu formula: Marian Lupu - preşedintele trebuie să fie ales de popor! AMN nu şi-a popularizat sloganul. Am aflat doar că sună aşa: Împreună cu Alianţa "Moldova Noastră", fii pentru Moldova! Împreună vom reuşi! Potrivit lui Ghimpu, liberalii urmează să iasă la rampă cu sloganul "Toţi la Referendum!" Comuniştii nu cheamă la vot, ci la boicot.


0 Comments: