RIA Novosti: Băsescu a încercat să-l convingă pe Filat să colaboreze cu Ghimpu

duminică, 22 august 2010

RIA Novosti: Băsescu a încercat să-l convingă pe Filat să colaboreze cu Ghimpu
Foto: evz.ro

Preşedintele României Trăian Băsescu a încercat să-l convingă pe prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat să colaboreze în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din toamnă, relatează Ria Novosti citat de NewsIn.

Agenţia rusă susţine că Ghimpu a cerut sprijinul lui Băsescu, pentru a rămâne în funcţia de şef al statului pentru încă trei ani. Liderul PLDM n-ar fi foarte deschis cooperării cu Ghimpu, cred analistii politici consultati de RIA Novosti.


"Dezaprobat şi nepopular în rândul cetăţenilor, Ghimpu ar putea afecta direct rata de popularitate a partidului lui Filat, care crescuse substanţial în ultima vreme. în plus, în rândul liberal-democraţilor este din ce în ce mai prezentă ideea ca alegerile anticipate ar putea pune capăt victoriei lor convingatoare şi majorităţii pe care o au în legislativ. Iar Filat, în confruntarea cu rivalii săi din cursa pentru preşedinţie, n-ar avea nevoie neapărat de sprijinul lui Ghimpu", consideră comentatorul agenţiei.

Potrivit sursei, mai există un factor foarte important. Filat înţelege perfect că făcând alianţă cu Ghimpu devine, de fapt, ostaticul politicii lui Băsescu atât în relaţie cu Moldova, cât şi cu Rusia, spune comentatorul de la RIA Novosti. 

"Filat are în faţă acum o alegere dificilă. La fel şi rivalii săi din cursa prezidenţiala - liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, şi reprezentantul comuniştilor, care nu a fost numit încă", conchide analistul.

UNIMEDIA aminteşte că premierul Vlad Filat şi-a întrerupt vacanţa în Grecia, pentru a întreprinde o vizită de lucru în Romănia, la invitaţia lui Trăian Băsescu.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la RIA Novosti


0 Comments: