Partidul Democrat despre Pactul Molotov-Ribbentrop: Împărțirea Europei în sfere de influență între URSS și Germania hitleristă este un eveniment trist

luni, 23 august 2010

Partidul Democrat despre Pactul Molotov-Ribbentrop: Împărțirea Europei în sfere de influență între URSS și Germania hitleristă este un eveniment trist
Foto: UNIMEDIA

"Protocolul secret al Tratatului de neagresiune soveto-german, din 23 august 1939, numit mai apoi Pactul Molotov-Ribbentrop, care a stipulat împărțirea Europei în sfere de inflență între URSS și Germania hitleristă, este doar unul din evenimente triste ale perioadei respective", se menționează în declarație de presă al Partidului Democrat.


"Pe 24 decembrie 1989 deputații Sovietului Suprem al URSS, cu participarea deputaților din partea RSS Moldovenească, au condamnat Protocolul secret soveto-german din 1939", susține PDM.  

"Înfrîngerea fascismului în cel de-al doilea război mondial, alături de semnarea de către URSS și România a unor acorduri bilaterale privind rezultatele războiului, au lipsit Pactul din 1939 de orice importanță practică. În același timp, proclamarea independenței Republicii Moldova, în august 1991, a anulat definitiv pentru poporul nostru toate consecințele Pactului Molotov-Ribbentrop", menționează Partidul Democrat.

Formațiunea politică este de părere că pactul respectiv este "un document mort din punct de vedere juridic" și "nu trebuie să ajungă pe postul unei bâte în bataliile politice interne, care să divizeze societatea".

Amintim că la 23 august 1939 Germania Nazistă şi Uniunea Sovietică încheie tratatul de neagresiune, cunoscut ca Pactul Molotov-Ribbentrop, care a scindat Europa în două sfere de interes, a lipsit România de Basarabia şi a pus începutul celui de al doilea război Mondial.

Protocolul secret, care a însoţit Pactul sovieto-german de neagresiune, stipula interesul Germaniei pentru partea occidentală şi centrală a Poloniei, iar Uniunea Sovietică obţinea recunoaşterea intereselor sale speciale în teritoriile din est ale Poloniei, în Letonia, Estonia, Finlanda şi Basarabia.

UNIMEDIA precizează că Parlamentul Moldovei a condamnat Pactul Molotov-Ribbentrop în iunie 1991. Vezi aici mai multe detalii.

sursa: Unimedia

0 Comments: