Petru Bogatu: Negocierile în vederea reeditării AIE au demarat anapoda. Ce începe rău se termină şi mai rău!?

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Petru Bogatu: Negocierile în vederea reeditării AIE au demarat anapoda. Ce începe rău se termină şi mai rău!?
Foto: evenimentul.md

Veşti proaste pentru cei aproape 60 la sută dintre alegători care au votat la 28 noiembrie pentru Europa, continuarea reformelor democratice şi debarasarea definitivă de comunism. Aşa cum se prezintă lucrurile astăzi, Alianţa pentru Integrare Europeană riscă să nu fie reeditată, scrie analistul politic şi jurnalistul Petru Bogatu într-o postare pe blogul său.

Aceasta după ce liderii Partidului Democrat au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că negocierile lor cu PCRM au şanse să aibă o finalitate ”constructivă”. În acelaşi timp, vineri, într-un interviu pentru publicaţia moscovită ”Moskovski komsomoleţ”, Vladimir Voronin i-a înjurat pe Mihai Ghimpu şi Vlad Filat, dar l-a menajat în schimb pe Marian Lupu. Liderul comunist a dat de înţeles că şi-ar dori o coaliţie de guvernământ cu PD.


Toate aceste gesturi sunt simptomatice şi dau de bănuit că presiunea pusă de Moscova pe anumite cercuri influente de la Chişinău pentru a împiedica refacerea AIE ar putea să aibă sorţi de izbândă. Ne întăresc în această opinie unele informaţii despre modul în care decurg negocierile dintre PLDM, PD şi PL în vederea reconstituirii Alianţei. Lucrurile deocamdată nu stau deloc bine, consideră Petru Bogatu.

Este curios faptul că sâmbătă a sosit la Chişinău, Serghei Narâşkin, şeful administraţiei de la Kremlin care s-a întâlnit ieri cu Marian Lupu. Pentru duminică este programată şi o întrevedere a oficialului rus cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, dar şi cu liderul comunist Vladimir Voronin. Potrivit presei ruse, Serghei Narâşkin, vine în Moldova pentru a impulsiona crearea unei alianţe postelectorale largi, din care să facă parte toate cele patru partide parlamentare - PCRM, PLDM, PD si PL.

Deşi nu a fost vorba despre funcţii concrete, PD lasă să se întrevadă, totuşi, că şi-ar dori să preia şefia Parlamentului şi Guvernului, iar lui Vlad Filat i se oferă posibilitatea, aparent onorabilă şi tentantă, să pretindă postul de preşedinte al republicii. Dar fără nicio garanţie că şeful statului va întruni cele 61 de voturi necesare ca să fie ales. Practic, liderul PLDM este pus în situaţia de a avea soarta lui Marian Lupu după alegerile din iulie 2009. Este stresat şi PL care, în aceste împrejurări, riscă să rămână fără nicio funcţie.

Fostul preşedinte comunist nu se pregăteşte să treacă în opoziţie, după cum afirmă unii analişti de la noi, ci se înverşunează să revină cu tot dinadinsul la putere. Îl favorizează enorm corupţia la nivel înalt. Dezvăluirile WikiLeaks atestă că în 2009, Voronin a oferit 10 milioane de dolari pentru a-l cumpăra pe Lupu. Câţi bani sunt puşi la bătaie acum? se întreabă Bogatu.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la blogul lui Petru Bogatu


0 Comments: