(Video) Ghimpu a cumpărat un ”tractoraș” pentru Filat și un ”pinguin” pentru Lupu, în cadrul expoziției cu vînzare a produselor confecționate de persoanele cu dizabilități

vineri, 3 decembrie 2010

(Video) Ghimpu a cumpărat un ”tractoraș” pentru Filat și un ”pinguin” pentru Lupu, în cadrul expoziției cu vînzare a produselor confecționate de persoanele cu dizabilități
Foto: Președinția Republicii Moldova

Expoziție cu vânzare a produselor confecționate de persoanele cu nevoi speciale

Anual, la 3 decembrie, Republica Moldova sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Cu această ocazie, la Chișinău a fost organizată o expoziție cu vînzare a produselor confecționate de persoanele cu nevoi speciale. Președintele interimar Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, miniștri, alți oficiali, dar și oameni simpli au scos din buzunare sute și chiar mii de lei la acest târg, de unde au cumpărat diferite lucrări pentru sine, dar și pentru cei dragi.

”Aceste persoane vor să ne convingă pe noi toți că pot face lucruri foarte frumoase. E o zi importantă pentru ei și trebuie să-i sprijinim. Eu îmi doresc să vină ziua în care acești copii să primească din partea statului tot ce merită fiindcă și așa au o durere sufletească”, a declarat Mihai Ghimpu, care s-a dovedit a fi cel mai generos.  Tot ce a cumpărat, președintele interimar a dăruit jurnaliștilor, altor vizitatori ai expoziției, dar nu a uitat și de colegii săi, Vlad Filat și Marian Lupu.


Pentru Vlad Filat, președintele interimar a cumpărat un ”tractoraș”. ”Am văzut că îi place să prășească și cred că trebuie să trecem la o agricultură mai modernă, cu tractoarele, dar nu cu sapa”, a declarat Ghimpu pe un ton hazliu. Pentru liderul Partidului Democrat Marian Lupu, Mihai Ghimpu a căutat un dar de culoarea roșie cu albastru. A găsit doar o jucărie ”pinguin” și a rugat cea mai înaltă persoană din cadrul Serviciului Pază și Protecție de Stat să-i transmită cadoul.

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că e gata să scoată din buzunar milioane de lei pentru a ajuta aceste persoane. ”Este atât de puțin ceea ce facem noi, deoarece este doar o perioadă dintr-un an de zile în care ei trăiesc. Este important ca noi totuși să începem să trăim cu picioarele pe pământ”, a conchis premierul. Filat a declarat că nu acceptă cadoul președintelui Ghimpu, menționând următoarele: ”Dați-i un sfat domnului Ghimpu, să aibă griji să-și cumpere cadouri pentru dânsul. El are nevoie de multe cadouri...” .

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, Valentina Buliga a menționat că în cadrul unui asemenea eveniment, persoanele cu dizabilități vin să arate întregii societăți câtă dragoste și muncă depun în aceste lucrări. ”Scopul organizării expoziției cu vînzare este de a schimba atitudinea față de aceste persoane, de a le oferi posibilitatea să se simtă membri deplini ai unei societăți”, a conchis ministrul.

Solidaritatea față de persoanele cu nevoi speciale a fost exprimată și de Ministrul Educației Leonid Bujor, Ministru Apărării Vitalie Marinuță, Ministrul de Externe Iurie Leancă, viceministrul pe probleme sociale Ion Negrei.

La expoziție au fost expuse diverse lucrări sculptate în lemn, obiecte de artizanat, tablouri, jucării, bijuterii, suvenire realizate de persoanele cu dizabilități din cadrul colectivelor din municipiul Chișinău, dar și întreaga republică.

Menționăm că este al 18-lea an în care comunitatea internațională marchează Ziua Persoanelor cu Dizabilități.

sursa: Unimedia

0 Comments: