Expert IPP: Avioanele MIG-29 din dotarea armatei moldoveneşti ar putea ajunge în Transnistria

miercuri, 1 decembrie 2010

Expert IPP: Avioanele MIG-29 din dotarea armatei moldoveneşti ar putea ajunge în Transnistria
Foto: wikimedia.org

Vânzarea celor şase avioane de vânătoare MiG 29, rămase în dotarea Armatei Naţionale încă de pe timpul Armatei Sovietice, nu s-a desfăşurat ieri 30 noiembrie, aşa cum fusese programat. Motivul este lipsa unor oferte de cumpărare a acestor avioane, a căror preţ a fost estimat la doar opt milioane USD, relatează adevarul.ro.


Ala Diaconu, de la serviciul de presă al Ministerului Apărării a declarat că un nou concurs de oferte ar putea fi organizat peste câteva săptămâni. Potrivit ei ministerul este pur şi simplu forţat să vândă avioanele MiG-29, deoarece sunt vechi şi le-a expirat termenul de exploatare.

În opinia lui Iurie Pântea, expert în probleme de apărare, la Institutul de Politici Publice, vânzarea celor şase avioane MIG-29 era necesară de mult. „Nu înţeleg de ce avioanele respective, nu au fost vândute încă în 1997, atunci când alte 21 de avioane militare MIG-29, din dotarea armatei moldoveneşti au fost cumpărate de Statele Unite", a declarat pentru Adevărul, Iurie Pântea. Totodată expertul s-a arătat contrariat de declaraţia ministrului Apărării, precum că avioanele ar putea fi duse la o uzină din regiunea separatistă pentru a fi topite, susţinând că până a se ajunge acolo va fi nevoie de scos de pe avioane mai multe instalaţii.

Reamintim că Uniunea Sovietică a lăsat Republicii Moldova 32 de avioane MiG. Un avion a fost transmis României în contul datoriilor, patru au fost cumpărate de Yemen, iar 21 au fost vândute Statelor Unite ale Americii.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la adevarul.ro


0 Comments: