Promo-LEX constată noi deficienţe: agitaţie electorală nepermisă, transportarea alegătorilor la secţiile de votare, intrarea mai multor persoane în cabinele de vot

duminică, 28 noiembrie 2010

Promo-LEX constată noi deficienţe: agitaţie electorală nepermisă, transportarea alegătorilor la secţiile de votare, intrarea mai multor persoane în cabinele de vot
Comentariu: alegătorul ţine la vedere buletinul de vot cu ştampila aplicată pe denumirea concurentului electoral
Foto: Promo-LEX

Până la orele 15.00, observatorii Promo-LEX au constat noi deficienţe în procesul electoral. Acestea vizează probleme precum amenajarea necorespunzătoarea a secţiilor de votare, prestaţia deficientă a membrilor biroului electoral al secţiei de votare, încălcările procedurii de vot, agitaţia electorală nepermisă, abaterile în procesul votării la locul aflării şi transportarea alegătorilor la secţiile de votare, arată Raportul preliminar nr.2 de monitorizare a alegerilor, prezentat de Promo-LEX.


Observatorii Promo-LEX din teritoriu confirmă în continuare situaţia precară a unor secţii de votare, care nu sunt amenajate corespunzător cadrului normativ. În acest context, au fost menţionate mai multe secţii de votare, unde fie lipseşte sau a fost deconectată temporar energia electrică, fie cabinele de vot sunt echipate cu pânză transparentă, ceea ce nu permite votarea secretă.

Promo-LEX a constatat în mai multe localităţi din ţară încălcări ale procedurii de vot. Aceste abateri ţin, în special, de intrarea mai multor persoane în cabinele de vot şi împiedicarea realizării dreptului la vot pentru persoanele cu dezabilități de vedere. De asemenea, observatorii Promo-LEX au constatat cazuri când funcţionarii electorali au fost nevoiţi să găsească soluţii, legitime şi mai puţin legitime, pentru situaţia când urnele erau deja pline.

Mai mulţi concurenţi electorali continuă să facă agitaţie electorală, contrar prevederilor legislaţiei. Astfel de cazuri au fost constatate în Ungheni (agitaţie electorală prin sms, cu mesajul „Golosui za POBEDU, Golosui za LUPU”) şi în Taracalia (primarul de Taraclia - Gaidarji Vasilii – făcea agitaţie în favoarea unui concurent electoral.)

În mai multe localităţi a fost atestată transportarea alegătorilor la secţiile de votare de către concurenţii electorali. 

UNIMEDIA menţionează că efortul de monitorizare Promo-LEX se realizează în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. Pentru ziua votării efortul antrenează 2500 de observatori pe întreg teritoriul ţării, repartizaţi în toate secţiile de votare.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: