CEC: Unicul temei legal pentru stabilirea tirajului buletinelor de vot în secţiile de votare constituite în afara ţării îl reprezintă înregistrarea prealabilă a cetăţenilor

joi, 2 decembrie 2010

CEC: Unicul temei legal pentru stabilirea tirajului buletinelor de vot în secţiile de votare constituite în afara ţării îl reprezintă înregistrarea prealabilă a cetăţenilor
Foto: evenimentul.md

Comisia Electorală Centrală informează că unicul temei legal pentru stabilirea tirajului buletinelor de vot în secţiile de votare constituite în afara ţării îl reprezintă înregistrarea prealabilă a cetăţenilor.


În secţia de votare nr. 316, or Paris, Republica Franceză s-au înregistrat în prealabil 36 de persoane. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a solicitat tipărirea cu surplus a 2000 de buletine de vot pentru această secţie, ceea ce constituie un număr de aproape 55 de ori mai mare, lucru care a şi fost organizat de către Comisia Electorală Centrală.

Precizăm că astăzi, membrii Biroului Electoral din Paris au cerut printr-o scrisoare deschisă către preşedintele organului electoral, Eugeniu Ştirbu, demiterea secretarului CEC Iurie Ciocan, pentru neglijenţă în serviciu. Mai exact, Ciocan a fost învinuit că nu a răspuns solicitării de a suplini numărul buletinelor de vot.

UNIMEDIA amintește că în timpul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010, la unele birouri de votare de peste hotare, buletinele de vot alocate de către CEC au fost epuizate cu mult timp înainte de închiderea secțiilor de votare, în timp ce sute de cetăţeni îşi aşteptau rândul în incinta ambasadelor pentru a vota. Ca urmare, la solicitarea Birourilor Electorale, CEC a permis utilizarea buletinelor de vot „ad-hoc” – a foilor albe, de format A4, ştampilate, pe care alegătorul a scris de mână opţiunea sa, utilizându-se în acest sens 919 blancuri.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: