Realizatorul unui Exit-Poll dă vina pe alegători pentru rezultatele eronate. Petruți: Companiile care au realizat sondajele au admis greșeli metodologice

luni, 29 noiembrie 2010

Realizatorul unui Exit-Poll dă vina pe alegători pentru rezultatele eronate. Petruți: Companiile care au realizat sondajele au admis greșeli metodologice
Foto: Colaj UNIMEDIA

Directorul IRES România, Vasile Dâncu, dă vina pe alegători pentru eroarea mare a exit-poll-ului realizat de instituția pe care o conduce. Potrivit lui, sondajul realizat de IRES și dat publicității de PublikaTV, are o eroare mare deoarece oamenii nu au fost sinceri când și-au exprimat opțiunea. "E clar că a existat o acțiune împotriva exit poll-urilor din partea electoratului comunist. Oamenii au simțit asta ca pe o amenințare și asta i-a făcut să nu fie sinceri", a declarat acesta după ce Comisia Electorală Centrală a început să anunțe rezultatele parțiale ale scrutinului de ieri.


Pe de altă parte, Doru Petruți, directorul IMAS Chișinău crede că la realizarea exit-poll-ului s-au admis mai multe erori, inclusiv metodologice. "Au fost două studii cu un design foarte diferit - unul efectuat la 250 de secții de vot (IRES/Publika), altul la doar 70 de secții (CBS/PrimeTV). Ultimii și-au asumat un risc metodologic foarte mare. Cred că aceste companii plătesc un tribut mare acum. Au fost antrenați operatori fără experiență, care nu cunoșteau limba rusă. Și, probabil cea mai mare eroare efectuată - operatorii au intervievat persoanele care au răspuns și nu persoanele care trebuiau să răspundă", a precizat Petruți pentru UNIMEDIA.

Totodată, acesta spune că s-a greșit și la numărul de operatori prezenți la fiecare secție de vot. "Din câte am cunoștință, la sondajul IRES a fost prezentă doar câte o persoană la secțiile de vot, ceea ce este greșit. O persoană nu poate să colecteze datele, să le numere și să le transmită, iar în final totul să fie corect", a conchis acesta.  

Primele semne de întrebare referitor la veridicitatea sondajelor la ieșirea de la urne au apărut încă la orele dimineții de ieri, atunci când datele IRES spuneau că au fost prezenți la vot 10% din pensionari și foarte mulți tineri, persoane cu studii superioare. "De fapt, se știe că lucrurile au loc invers", a conchis directorul IMAS.  

Analistul politic Igor Boțan crede că eșantionarea sondajelor la ieșirea de la urnă a fost greșită, iar modelul de prognoză nu a fost bine ales.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: