Expert polonez: Alegerea preşedintelui este puţin probabilă, ceea ce va însemna noi alegeri anticipate

vineri, 3 decembrie 2010

Expert polonez: Alegerea preşedintelui este puţin probabilă, ceea ce va însemna noi alegeri anticipate
Poză simbol
Foto: agenda.ro

"Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova nu au contribuit la depăşirea crizei constituţionale şi politice din ţară, care se menține din 2009", scrie expertul Centrului de Studii Orientale, Witold Rodkevich. Potrivit lui, niciuna dintre coaliţii posibile, care ar putea fi formate, nu va putea să aleagă un preşedinte pentru a evita noile alegeri parlamentare anticipate.


În acelaşi timp, expertul nu a exclus faptul că elita politică a Republicii Moldova, obosită de instabilitatea politică din țară își dau seama de necesitatea de a ajunge la un compromis pentru a evita următoarele alegeri anticipate. "În cazul în care AIE va ajunge la un consens asupra unui guvern de coaliţie, Partidul Comuniștilor în acest moment ar putea sprijini un candidat de compromis pentru postul de președinte", consideră expertul.

"Voronin ar putea decide că este mai bine să ajungă la un compromis, decât să riște să mai participe o dată în alegeri", meditează expertul. Potrivit lui, discuţiile privind formarea unei coaliţii vor dura cel puţin două luni. "Inițial, cele trei partide pro-europene (PLDM, PD, PL) vor încerca să creeze o coaliţie majoritară, care va alege un preşedinte al parlamentului şi prim-ministru. După care, coaliţia va încerca să-i convingă pe comunişti să găsească un candidat neutru pentru postul de președinte. De asemenea, nu se poate de exclus posibilitatea formării guvernului din Partidul Comuniștilor şi Partidul Democrat, dar în ambele cazuri, alegerea preşedintelui este puţin probabilă, ceea ce va însemna noile alegeri anticipate," mai scrie Rodkiewicz.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la osw.waw.pl


0 Comments: