1,13 milioane dolari SUA investiţi în Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”, în primele 9 luni ale anului

luni, 29 noiembrie 2010

1,13 milioane dolari SUA investiţi în Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”, în primele 9 luni ale anului
Foto: mec.gov.md

În primele 9 luni ale anului 2010, rezidenţii au investit 1,13 milioane dolari SUA în Aeroportul Internaţional Liber (AIL) "Mărculeşti". În aceeaşi perioadă au fost create 22 de locuri de muncă noi, numărul mediu de angajaţi fiind de 369 persoane. Salariul mediu lunar variază între 1 700 şi 2 300 lei, iar suma totală a impozitelor şi contribuţiilor achitate la buget se ridică la 2,71 milioane lei, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.


Volumul total al investiţiilor, pe întreaga perioadă de activitate a AIL "Mărculeşti" constituie 5,24 milioane dolari SUA. Investitorul General (Î.S. AIL „Mărculeşti”) a investit surse financiare proprii în sumă de 4,84 milioane dolari SUA sau 92,4% din volumul total al investiţiilor, inclusiv în fondurile fixe - 4,34 milioane dolari SUA şi în dezvoltarea infrastructurii – 0,5 milioane dolari SUA.

Investitorul General intenţionează să procure noi utilaje, echipamente şi unităţi tehnice necesare pentru deservirea şi repararea navelor de zbor şi pentru întreţinerea pistei de decolare a aerodromului. Potrivit proiectelor investiţionale, rezidenţii urmează să procure fonduri fixe necesare pentru activitatea de antreprenoriat.

Totodată, continuă lucrările de construcţie a două hangare pentru reparaţia avioanelor şi elicopterelor, lucrările de construcţie a clădirii punctului de trecere şi control, de reparaţie capitală a 18 hangare pentru fostele avioane militare cu reprofilarea lor în depozite pentru mărfuri. Concomitent, a fost reparată capital şi dată în exploatare clădirea hotelului de pe teritoriul aeroportului, care oferă cazarea pentru 54 de persoane.

În planurile de perspectivă ale Investitorului General sunt preconizate următoarele: formarea unui centru de logistică, modernizarea aerodromului, construcţia terminalului cargo, amenajarea terenului de dezvoltare, achiziţionarea aeronavelor de tip occidental, construcţia uzinei de reparaţie a aeronavelor, precum şi crearea unei şcoli de pregătire a piloţilor.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: