Leancă, față în față cu nemulțumirea sătenilor din Palanca

duminică, 3 iulie 2011

Leancă, față în față cu nemulțumirea sătenilor din Palanca
Foto: MAEIE

După mai multe revolte ale oamenilor din satul Palanca, ministrul de externe Iurie Leancă s-a deplasat ieri în regiune pentru a le explica sătenilor cum stau lucrurile. Asta după ce joi, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat despre terminarea delimitării hotarului dintre Moldova și Ucraina pe sectorul de drum Odessa-Reni. 


Oamenii l-au luat la rost pe Iurie Leancă, cerându-i explicații în acest sens. "Dvs stați în birou, cu cafeluța, ați semnat și ați plecat. Dar noi? Ce facem noi, dacă nu vom putea trece drumul decât cu pașaportului, cum o să ne vindem producția, cum o să ne prelucrăm pământurile?", s-au plâns locuitorii, citați de PublikaTV.

De cealaltă parte, ministrul a spus că acest document a fost ratificat de Parlamentul R. Moldova în 2011, pe timpul guvernării PCRM. "Este un angajament pe care ni l-am luat, trebuie să-l respectăm. Nu am făcut acest pas de viață bună", a spus Leancă. Acesta le-a spus sătenilor că nu există motive de îngrijorare pentru locuitorii, după semnarea Actului privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii respective.

Ministrul Leancă a precizat că locuitorii satului Palanca vor putea circula nestingherit la pământurile lor. „Sunt nişte zvonuri lipsite de temei. Veţi circula aşa cum aţi făcut-o şi până acum. Acest act, ce este mai mult tehnic şi nu politic", a mai spus acesta.

În ce privește temerile locuitorilor din Palanca cu privire la piaţa de pe tronsonul de 7,7 km şi posibilitatea de aşi putea comercializa producţia, vânzarea fructelor şi legumelor fiind principala sursă de venit pentru mulţi săteni, Ministrul de Externe a declarat că aspectul economic al acestei chestiuni îl va discuta săptămâna viitoare cu omologul său ucrainean, Konstantin Griscenko, care va efectua o vizită de lucru la Chişinău pe data de 7 iulie 2011.

La şedinţa de la Palanca au participat circa 200 de săteni. O parte din ei au rămas nesatisfăcuți de răspunsurile lui Iurie Leancă, iar o altă parte și-au exprimat speranța că lucrurile se vor rezolva în favoarea lor.

UNIMEDIA amintește că joi, MAEIE, a anunțat despre terminarea delimitării hotarului dintre Moldova și Ucraina pe sectorul de drum Odessa-Reni. Sectorul de cca 7,7km, care a iscat revoltă la Palanca, a fost transmis în proprietate definitiv către Ucraina. Amintim că, segmentul de autostradă Odessa–Reni din Palanca a ajuns sub jurisdicţia Ucrainei în urma unui Acord semnat în august 1999 cu privire la frontiera de stat. În 2001, în timpul guvernării PCRM, Parlamentul R. Moldova a ratificat acordul. La fel s-a întâmplat și în Rada Ucrainei. Actul de transmitere de către Republica Moldova în proprietatea Ucrainei a autostrăzii Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a fost semnat şi transmis la 11 februarie 2002.



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: