PCRM a rămas fără pământul de sub sediu

miercuri, 6 iulie 2011

PCRM a rămas fără pământul de sub sediu
Foto: UNIMEDIA

Terenul din str. Armenească 44/3, pe care se află sediul luxos al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, a fost reîntors în proprietatea administrației publice locale și a statului. Curtea de Apel Chișinău a admis că terenul a fost dat ilegal în arendă și că a fost, ulterior, privatizat ilegal. Declarația aparține şefului Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Sergiu Palihovici, oferită pentru UNIMEDIA. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în instanța superioară.

„Cererea noastră a fost admisă și satisfăcută totalmente de către Curtea de Apel Chișinău. La atribuirea acestui teren nu a fost organizată niciun fel de licitație publică, așa cum prevede legea. Edificiul a fost extins și pe un teren ce nu aparține administrației publice locale, ci statului și nu avea cum să fie atribuit de către CMC. Dreptul de folosinţă a terenului, care este proprietate publică a statului, poate fi acordat, conform legii, doar asociaţiilor obşteşti. Partidele politice sunt asociaţii, dar nicidecum obşteşti. Acestea sunt doar câteva din încălcările admise la atribuirea acestui teren”, a precizat Palihovici.  


De cealaltă parte, juristul PCRM, Sergiu Sârbu, a declarat pentru UNIMEDIA că formațiunea pe care o reprezintă ar putea ataca la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel, după ce va studia toate documentele.

Potrivit Cancelariei de Stat, Consiliul Municipal Chişinău prin decizia sa din 16 martie 2006 a acordat un lot de pământ din proprietatea publică a statului, cu o suprafaţă de 0,247 ha, pentru construirea sediului PCRM pe strada Armenească 44/3, fără schimbarea destinaţiei acestuia. Acest lot a fost anterior un teren sportiv.

Printr-o altă decizie, din 22 ianuarie 2009, terenul a fost privatizat, dar deja nu în suprafaţă de 0,247 ha, dar de 0,2875, adică cu 3,15 ari suplimentar. Astfel, 3,15 ari care fac parte din proprietatea statului a fost transmis ilegal de către CMC în gestiunea Partidului Comuniștilor.

UNIMEDIA amintește că Vladimir Voronin, președintele PCRM, declara în cadrul unei conferințe de presă că formațiunea pe care o conduce intenționează să vândă imobilul deoarece nu are suficienți bani pentru a achita ratele la bancă. "Palatul imobiliar" din strada Armenească este evaluat la circa 10 milioane euro.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: