Șeful Misiunii OSCE în Moldova se arată optimist privind reluarea negocierilor în formatul 5 +2

luni, 4 iulie 2011

Șeful Misiunii OSCE în Moldova se arată optimist privind reluarea negocierilor în formatul 5 +2
Philip Remler
Foto: osce.org

Chişinău şi Tiraspol au şanse bune de a relua discuţiile privind soluţionarea conflictului în formatul 5 +2. Declarația aparține șefului Misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler. Acesta s-a întâlnit luni cu liderul regiunii separatiste, Igor Smirnov, pentru a discuta rezultatele consultărilor informale care au avut loc la sfârşitul lunii iunie la Moscova şi perspective pentru reluarea negocierilor.Totodată, Remler a spus că este convins că toate probleme pot fi rezolvate numai în cadrul negocierilor.


La rândul său, Smirnov a acuzat Republica Moldova de zădărnicirea discuţiilor. Acesta a regretat faptul că grupurile de lucru au stopat activitatea lor şi acordurile semnate de părţi nu sunt puse în aplicare, ceea ce face imposibilă soluționarea problemelor populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

"Consider că vor exista mai multe încercări de a exercita presiune asupra noastră și suntem pregătiți de asta", a mai spus Smirnov. În opinia sa, astfel de acţiuni pot duce la instabilitate şi măsuri corespunzătoare. 

Cea de-a treia rundă de consultări neformale în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean a avut loc pe 21 iunie, la Moscova. Potrivit unui comunicat al Guvernului, „poziția inflexibilă a delegației de la Tiraspol nu a permis adoptarea unei decizii privind reluarea negocierilor oficiale în formatul ”5+2”. Astfel, participanții au convenit să suspende runda de la Moscova pentru a purta consultări adiționale și pentru a reveni la discuții în capitala rusă  într-o perioadă apropiată. În declarație se subliniază că poziția Republicii Moldova de a relua necondiționat negocierile oficiale, a fost susținută unanim de mediatorii și observatorii în procesul de reglementare.

UNIMEDIA precizează că negocierile oficiale în formatul 5+2 priind soluționarea conflictului transnistrean au fost întrerupte în 2007. De atunci, întrunirile poartă caracter informal. Reuniunea de pe 21 iulie este a treia reuniune de acest gen de la începutul anului. Ultima întrevedere în acest format a avut loc la 4-5 aprilie, la Viena. Atunci, părțile participante au convenit să revină  la subiectul relansării necondiţionate a procesului de negocieri politice în formatul 5+2 la reuniunea următoare. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la itar-tass.com


0 Comments: