(video) Moldova la Euronews: Resetare în relaţiile dintre UE și Moldova

miercuri, 6 iulie 2011

(video) Moldova la Euronews: Resetare în relaţiile dintre UE și Moldova
Foto: Euronews

"Moldova s-a situat în fruntea agendei europene. La Chişinău vine preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care va vorbi despre perspectivele de integrare europeană a republicii. Experții prezic o resetare în relaţiile dintre UE şi aşa-numitul "noul vecin"". Despre asta se vorbește în ultimul reportaj difuzat de Euronews cu referire la R. Moldova. 

Potrivit sursei, unii moldoveni se arată destul de sceptici. "Probabil, Europa nu are nevoie de Republica Moldova. Ce ar putea oferi? Nimic. Tot de ce a avut nevoie, deja a oferit. Nu mai are sens să se extindă în direcţia noastră", consideră un locuitor al Chişinăului. "Vizita lui Herman Van Rompuy în Chişinău este un rezultat al relaţiilor dinamice dintre Republica Moldova şi UE în ultimii doi ani. Dar, în acelaşi timp, mai important este faptul că această vizită va pune bazele pentru o relaţie în următorii ani, care ar putea deveni decisivă pentru aspiraţiile europene ale Moldovei", a declarat pe de altă parte expertul Nicu Popescu.


Euronews consideră că principalul rol în următoarele şase luni îl va juca Varşovia. Preluând președinția UE, Polonia și-a îndreptat privirile spre est. "Transnistria este cel mai serios obstacol pentru integrarea țării noastre în UE. Fără reintegrarea țării, Republica Moldova nu va putea intra în UE", spune o locuitoare a Chişinăului. "Republica Moldova este îndreptată spre uniunea Europeană. Este obiectivul nostru național și o prioritate absolută nu doar a politicienilor noștri, dar și a majorității populației țării", a declarat premierul Vlad Filat în interviul acordat Euronews.

Potrivit acestuia, "Germania a jucat și joacă un rol important în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Vizita Angelei Merkel la Chișinău nu poartă doar un caracter simbolic, dar va însemna și un suport direct către Republica Moldova". Totodată Filat a declarat că nu l-a invitat pe președintele Rusiei în Moldova, deoarece nu a avut ocazia să o facă. Premierul moldovean a recunoscut că un dialog constructiv și pragmatic cu Federația Rusă este necesar. Acesta va viza soluționarea conflictului transnistrean și relațiile economice între cele două țări.



Reportajul în limba engleză poate fi văzut aici. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: