Presa rusă: România provoacă deschis Rusia; Băsescu are spate greu

luni, 4 iulie 2011

Presa rusă: România provoacă deschis Rusia; Băsescu are spate greu
Traian Băsescu și fostul președinte rus Vladimir Putin
Foto: bucurestiromania.ro

Între Federația Rusă şi România a izbucnit un nou scandal diplomatic. Motivul acestuia sunt declaraţiile președintelui român Traian Băsescu, care de fapt a justificat participarea țării sale la război împotriva Uniunii Sovietice de partea lui Hitler, scrie publicația rusă Pravda. 

Reamintim că, într-o emisiune la postul de televiziune B1TV, Traian Băsescu a justificat acțiunile lui Ion Antonescu din 1941, declarând că ar fi dat acelaşi ordin "Soldaţi români, treceţi Prutul!". "Dacă aveam condiţiile de atunci, probabil că aş fi făcut-o", a spus președintele român.


Potrivit ziarului rus, reacţia diplomaţilor ruşi a apărut doar pe 30 iunie. "Adevărat că aceasta a fost în mod justificat una foarte dură. "Rusia este indignată de afirmațiile președintelui României. O astfel de declaraţie, făcută în ziua când acum 70 de ani s-a început Marele Război pentru Apărarea Patriei, în perioada căruia poporul nostru a pierdut 27 de milioane de vieți omenești nu poate fi explicat nici prin circumstanţe actuale politice, nici prin întrebările provocatoare ale jurnaliştilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukașevici".

"Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse care se referă la unele comentarii ale preşedintelui Traian Băsescu pe teme istorice, considerând "complet nepotrivit" limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect", au răspuns diplomații români.

Potrivit autorului articolului din publicația rusă, "cuvintele lui Băsescu putea fi ignorate dacă ar fi fost vorba de un politician marginal dintr-o țară precum Andorra sau Kiribati". "Însă, România este o țară destul de mare, este membră a Uniunii Europene şi NATO, care are hotar cu două ţări din CSI, Ucraina şi Republica Moldova. În viitorul apropiat, pe teritoriul său vor fi instalate elemente ale scutului american antirachetă. Băsescu nu este "un lup singuratic". El are o "acoperire" politică impunătoare, iar Rusia nu-l va putea neglija", se spune în articolul publicat azi.

"Preşedintele român nu a ieșit niciodată atât de deschis în apărarea aliaţilor nazişti, iar declaraţii şi acţiuni provocatoare din partea acestuia nu pot fi supuse vreunui calcul. Revanșa română cu timpul se nuanțează tot mai mult, însă "Europa civilizată" asistă în tăcere la afirmațiile şi acţiunile lui Băsescu. Diplomaţii ruși nu întotdeauna reacţionează la declarațiile oficiale ale Bucureştiului sau o fac de multe ori prea târziu", se mai spune în articol.

"În acest caz, România a lansat o provocare deschisă Federației Ruse. În ea s-au combinat o lovitură aplicată memoriei istorice şi politicii contemporane, dar şi o laudă publică a aliatului nazist", conchide publicaţia rusă.

UNIMEDIA amintește că în luna iunie, președintele român a declarat în cadrul unei intervenții în mass-media, că dacă ar fi în locul mareșalului Antonescu în anul 1941, și el ar fi trimis ostașii români să ia parte în atacul împotriva Uniunii Sovietice. Declarațiile au fost făcute chiar în ziua comemorării a 70 de ani de la intrarea României în al Doilea Război Mondial. Ministerul rus de externe a reacționat dur la afirmațiile lui Băsescu.



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: