Muruianu ar putea fi demis azi de Parlament

marți, 5 iulie 2011

Muruianu ar putea fi demis azi de Parlament
Colaj: UNIMEDIA

Deputații vor examina astăzi proiectul de lege privind demiterea lui Ion Muruianu din funcția de judecător și președinte al Curții Supreme de Justiție. Asta după ce liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a propus includerea subiectului pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. 

„Ceea ce se întâmplă a depășit toate limitele jurisprudenței chiar și din perioada medievală. Suspendarea deciziei instanței superioare de către prima instanță, strămutarea dosarului privind validarea alegerilor din Chișinău la Bălți, demonstrează că președintele CSJ, Ion Muruianu, se ocupă în continuare de politică și nu justiție. El activează nu în baza legii, ci în baza unei presiuni, fie financiară, fie politică”, a declarat Ghimpu. 


UNIMEDIA amintește că liderii Alianței pentru Integrare Europeană s-au arătat inidignați de ultimele decizii ale CSJ în ce privește litigiile electorale. Asta după ce renumărarea mandatelor pentru Consiliul Municipal Chișinău s-a stopat și s-a reluat de câteva ori, iar dosarul privind validarea mandatului lui Dorin Chirtoacă a fost strămutat la Curtea de apel din Bălți. 

Mihai Ghimpu a criticat activitatea lui Ion Muruianu și atunci cînd Judecătoria Centru, încălcând procedura, a anulat decizia Curții de Apel. 

Parlamentul a încercat să-l demită pe Ion Muruianu pe motiv că Moldova ar fi pierdut mai multe procese la CEDO, dar și pentru că, acum un an, a numit jurnaliștii "câini turbați, periculoși pentru societate" . Ulterior, Curtea Constituțională a calificat decizia ilegală și l-a restabilit pe Ion Muruianu în funcție. Colegiul disciplinar a recomandat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din funcția de judecător al lui Ion Muruianu, dar CSM a anulat decizia Colegiului.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: