Medvedev supărat foc pe Băsescu la summit-ul Rusia-NATO

marți, 5 iulie 2011

Medvedev supărat foc pe Băsescu la summit-ul Rusia-NATO
Foto: antena3.ro

Scandalul dintre partea română și partea rusă pare să nu se fi terminat. Azi, Dmitri Medvedev l-a atacat dur pe președintele Romaniei, Traian Băsescu, în timpul summitului Rusia - NATO, care a avut loc la Soci. Despre aceasta scrie hotnews.ro, care-l citează pe ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin. 

Ultimul a scris pe contul său de twitter că "Medvedev l-a atacat dur pe Basescu cu privire la afirmațiile jignitoare ale acestuia legate de anul 1941. Sunt bucuros că președintele m-a susținut în această chestiune", a scris Rogozin pe Twitter ( l. rusă: Д.А. Медведев жестко наехал на румынского Бэсеску за возмутительные высказывания по 1941. Рад, что президент поддержал меня в этом вопросе).


Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a fost primul oficial rus care a criticat declarațiile lui Traian Basescu referitoare la momentul în care trupele românești au trecut Prutul.

UNIMEDIA amintește că în luna iunie, oficialul român a declarat în cadrul unei intervenții în mass-media, că dacă ar fi în locul mareșalului Antonescu în anul 1941, și el ar fi trimis ostașii români să ia parte în atacul împotriva Uniunii Sovietice. Declarațiile au fost făcute chiar în ziua comemorării a 70 de ani de la intrarea României în al Doilea Război Mondial. De cealaltă parte, Ministerul de externe rus, a venit cu un comentariu referitor la declarațiile președintelui României. "Este absolut evident că o astfel de bravadă neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de victime ale nazismului, este inadmisibilă şi merită o reacţie adecvată din partea Europei civilizate", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, citat de Evenimentul Zilei.

"Cuvintele lui Băsescu - despre faptul că, «în locul mareşalului Antonescu, în 1941, şi el i-ar fi îndreptat pe ostaşii români peste Prut» pentru a lua parte la agresiunea Germaniei hitleriste împotriva URSS - sunt revoltătoare", consideră Ministerul rus al Afacerilor Externe.

De cealaltă parte, Băsescu s-a amuzat subtil de reacția rușilor. "Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred că răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României, care, prin Parlamentul României, a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov. Mai mult, Duma de Stat a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov. Deci nu văd unde e supărare, iar Uniunea Sovietică nu există. Dacă cineva are dureri că a dispărut URSS....Eu nu am", a spus acesta.

Ministerul de Externe al României a calificat declarațiile MAE rus drept "reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic”.

Zilele trecute, ziarul rus Pravda a scris că România nu poate fi ignorată. "În viitorul apropiat, pe teritoriul său vor fi instalate elemente ale scutului american antirachetă. Băsescu nu este "un lup singuratic". El are o "acoperire" politică impunătoare, iar Rusia nu-l va putea neglija. În acest caz, România a lansat o provocare deschisă Federației Ruse. În ea s-au combinat o lovitură aplicată memoriei istorice şi politicii contemporane, dar şi o laudă publică a aliatului nazist", conchide publicaţia rusă.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: