Blog: Sistemul bancar - И хочется, и колится, и мамка не велит sau problema lichidității

duminică, 3 iulie 2011

Blog: Sistemul bancar - И хочется, и колится, и мамка не велит sau problema lichidității

И хочется, и колится, и мамка не велит – cam așa aș descrie eu situația în care s-au pomenit unele bănci din Republica Moldova. Lichiditatea astăzi depășește 40% la unele bănci comerciale, astfel ele confruntîndu-se cu o situație neordinară: oferta pentru credite și disponibilitatea de a credita este mare, iar cererea moderată. Agenții economici consideră ca accesul la finanțare în Moldova este problema nr. 1 în dezvoltarea afacerilor. Nu că n-om fi avut bănci, avem chiar destul de multe – problema e alta – garanțiile exagerate, dobânda care, chiar și în condițiile în care băncile au un surplus vădit de bani, nu scade, termenul de acordare a creditelor, care deseori nu depășește 3-5 ani etc. 


Un progres enorm mi se pare acum acordarea creditelor ipotecare de către unele bănci pe un termen de până la 20 de ani. Deși Banca Națională a Moldovei a micșorat în trecut rata nominală la credite, băncile din păcate nu se grăbesc să coboare dobânda la credite.

Mulți experți consideră că sistemului nostru îi lipsește flexibilitatea, iar prezența mai activă a băncilor străine ar fi necesară pentru a stimula concurența si pentru a obține o eficiență mai mare.

Continuare pe blogul lui Oleg Cucoreanu... 

sursa: Unimedia

0 Comments: