Traficul ilicit cu țigări - cea mai profitabilă afacere. Din nou țigări ascunse de controlul vamal

joi, 14 aprilie 2011

Traficul ilicit cu țigări - cea mai profitabilă afacere. Din nou țigări ascunse de controlul vamal
Foto: customs.gov.md

1500 de pachete de țigări ascunse în podeaua unui autoturism, cu numere de înmatriculare străine, la volanul căruia se afla un cetățean al Ungariei și 890 de pachete de țigări tăinuite în rezervorul de combustibil au fost contracarate la vamă.


Potrivit centrului de presă al Serviciului Vamal, în primul caz țigările în valoare de 13500 de lei, erau marcate cu timbru de acciz al R. Moldova. Cetățeanul Ungariei a declarat că ascunzişurile au fost pregătite din timp în Ungaria, iar lotul de ţigări, urma să fie comercializat pe piaţa din or. Szeged (Ungaria). 

În cel de-al doilea caz, un cetățean al R.M a încercat să transporte ilicit țigări în valoare de circa 7200 lei. 

Totodată, Serviciul Vamal susține că în ultimul timp ponderea traficului ilicit de produse de tutungerie este în descreştere, pe primul plan evidenţiindu-se introducerea prin eschivarea de la plăţile vamale a mărfurilor de larg consum. Cel mai des sunt înregistrate nedeclararea loturilor de marfă la hotarul moldo-ucrainean şi pe segmentul transnistrean.

Potrivit SV, motivul de bază ce îi determină pe contravenienți să recurgă  la astfel de șiretlicuri este diferența mare între prețurile la produsele de tutungerie între piața din RM și piața europeană. Ca de exemplu aceste 2390 pachete de țigări în RM sunt evoluate cu o valoare totală de 20 mii 700 lei, pe când în țările europene ele ar avea o valoare totală de 203 mii 150 lei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: