"Moldova demonstrează o tactică reușită în relaţiile cu Ucraina"

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Foto: zn.ua

“Săptămâna trecută la Kiev au avut loc o serie de consultări politice moldo-ucrainene la nivel de viceminiştri ai afacerilor externe din ambele ţări. Principalul subiect de discuție a fost perspectivele soluţionării problemelor bilaterale, în special recunoaşterea reciprocă a proprietăților şi încheierea procesului de demarcare a frontierei moldo-ucrainene. Acum doi ani, părţile au convenit asupra unei foi de parcurs privind soluționarea problemelor moldo-ucrainene, însă din cauza schimbării guvernăriii de la Chişinău şi a altor circumstanţe, documentul a rămas în mare parte nerealizat”, scrie editorialistul ziarului ucrainean Zerkalo Nedeli, Vitali Kulik.


Acesta recunoaște că, “vina pentru lipsa de progrese în rezolvarea problemelor moldo-ucrainene o poartă ambele părţi. Pentru Ucraina, relaţiile cu Republica Moldova nu sunt de o importanţă majoră în lista de priorităţi a politicii externe”.

În luna februarie a acestui an, Ucraina a fost vizitată de Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă. Potrivit publicației, delegaţia moldovenească a fost întâmpinată cu răceală la Kiev, iar Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Konstantin Grișcenko, a fost destul de explicit privind perspectivele relaţiilor bilaterale în cazul în care Republica Moldova va tărăgăna realizarea obligaţiilor sale.

"Din cauza alegerilor permanente, guvernul actual al Republicii Moldova ar dori să evite luarea deciziilor care ar putea fi interpretate de oponenții electorali ca o trădare a intereselor naţionale, în special ce ține de concesii teritoriale în favoarea Ucrainei".

"Mai mult, Chișinăul încearcă să recurgă la tactica expectativă. În cercurile guvernamentale de la Chişinău există o opinie, potrivit căreia, la această etapă nu există condiţii pentru soluţionarea favorabilă pentru partea moldovenească a problemelor existente cu Ucraina, deci este necesară o perioadă de timp până când situaţia se va schimba. Aceasta înseamnă posibilitatea în viitor a unei implicări mai mari a UE şi SUA din partea părții moldovenești în dialog cu Ucraina. Cu alte cuvinte, partea moldovenească mizează că partea ucraineană va îndrepta atenția asupra altor probleme, mai relevante decât cele pe care le are cu Republica Moldova", mai scrie publicația rusă.

"Trebuie de menționat că partea moldovenească demonstrează o tactică destul de reușită în relaţiile cu Ucraina. Totul se face astfel ca partea ucraineană să nu prindă autorităţile de la Chişinău sabotând realizarea angajamentelor bilaterale. Lucrurile se prezintă astfel, încât să se creeze impresia că în pauza prelungită, Republica Moldova este cel mai puțin vinovată. Autorităţile moldoveneşti vor să dea de înțeles Kievului că pentru realizarea obligaţiilor sale, Ucraina mai trebuie să ofere ceva. “Problema constă și în faptul că Republica Moldova, de fapt, a rezolvat toate problemele sale cu Ucraina, astfel caracterul incomplet al procesului de demarcare, precum şi nerecunoaşterea în Ucraina a unui număr de proprietăţi, nu îngrijorează partea moldovenească”, opinează editorialistul de la Zerkalo Nedeli.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: