The National Interest: Surprinzător, cea mai săracă țară din "Parteneriatului Estic" are în prezent cel mai pro-european guvern

miercuri, 13 aprilie 2011

The National Interest: Surprinzător, cea mai săracă țară din
Colaj: UNIMEDIA

"Uniunea Europeană a inclus în programul "Parteneriatul Estic" șase state ex-sovietice - Belarus, Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia şi Azerbaidjan - aceste țări bucurându-se de o deosebită atenţie şi sprijin. Dar, deoarece limba de comunicare este rusa, acronimul provenit din primele litere se potrivește foarte bine – BUMAGA (hârtia)", scrie autorul articolului de la The National Interest, Thomas de Waal. 

"Cea mai mare problemă pentru "Parteneriatului Estic" este ca acest program să nu rămână doar pe hârtie. Atât Bruxelles, cât și Washington, nu reușesc să soluționeze simultan câteva probleme majore de politică externă. Al doilea summit al Parteneriatului Estic, care trebuia să aibă loc în mai, a fost amânat până-n toamnă. Cel mai probabil, motiv a fost lipsa de interes în organizarea unei reuniuni a liderilor europeni. Aceștia nu doresc să participe la summit-ul Parteneriatului de Est, din cauza crizei financiare, dar şi din cauza evoluţiilor din Africa de Nord".


Potrivit autorului, "dacă catalizatorul pentru crearea Parteneriatului Estic a fost războiul din Georgia din august 2008, atunci "primăvara arabă" a suflat o nouă viaţă într-un nou proiect de parteneriat de data aceasta sudic, numit Uniunea Mediterană".

"Această atitudine este una ineficientă. Țările din Africa de Nord au nevoie de UE, dar au nevoie şi de vecinii din Est. O mare parte a populaţiei din aceste ţări sunt în favoarea apropierii de Europa, într-o măsură mai mare decât guvernele lor. În aceste țări există încă sărăcia, iar în patru dintre ele mocnesc conflicte "înghețate". Iar Bruxellesul poate oferi mai multe pentru a le rezolva decât Washingtonul", opinează editorialistul de la The National Interest.

"Primele au fost încurajate Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, prin posibilitatea obținerii unui regim liberalizat de vize. Aceasta este o felie gustoasă a turtei, deoarece în primul rând va beneficia populația țării. Analizând mai profund situația, descoperim surprinzător că liderul în negocierile cu Bruxellesul este Republica Moldova, care a lăsat în urmă Ucraina, Georgia și Armenia. Cea mai săracă țară din "Parteneriatului Estic", Republica Moldova, are în prezent cel mai pro-european guvern. Prim-ministrul Vlad Filat este în prezent favoritul Bruxellesui, chiar dacă cuvintele sale încă nu sunt acoperite de multe acţiuni.

"Parteneriatului Estic" are nevoie de o poveste de succes. Anul acesta se așteaptă multe vizite ale oficialilor europeni. Aceștia chiar pot face aluzii utilizând încă mult timp înainte noţiunea de "posibilă aderare la UE". Se mai cere de menționat că Republica Moldova este o țară mică şi, prin urmare, mai uşor de absorbit pentru UE, se conchide în articol.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: