Republica Moldova a fost audiată în cadrul comisiei de monitorizare APCE

vineri, 15 aprilie 2011

Republica Moldova a fost audiată în cadrul comisiei de monitorizare APCE
Foto: karadeniz-press.ro

La 14 aprilie Comisia de Monitorizare APCE a audiat nota co-raportorilor APCE pentru RM Piotr Wach şi Lise Christoffersen. În conţinutul notei informative co-raportorii au rezumat toate informaţiile referitoare la întrevederile cu oficialii şi ONG-urile din RM în timpul vizitei de documentare din luna martie 2011.


Șefa delegației moldovenești la APCE, deputatul PL, Ana Guţu a avut posibilitatea să se pronunţe asupra notei informative şi a obligaţiunilor pe care RM trebuie să le îndeplinească  vizavi de Consiliul Europei, menţionând cea mai mare restanţă este reforma în justiţie. 

„Co-raportorii planifică elaborarea unui nou raport pe marginea funcţionării instituţiilor democratice în RM pentru sesiunea din iunie 2012. Până atunci trebuie să ne concentrăm asupra reformării justiției, domeniul restanțier potrivit mai multor rapoarte APCE”, a declarat Ana Guțu.

Potrivit ei, deputatul PCRM, Grigore Petrenco, a acuzat din nou AIE de intimidarea libertăţii de exprimare (cazul NIT şi Moldova Suverană) şi s-a plâns de încălcarea drepturilor minorităţilor naţionale de a avea răspuns la petiţii în limba rusă şi nu doar în limba română.

Delegaţia Parlamentului RM a avut o întrevedere cu Comisarul  pentru drepturile omului, domnul Thomas Hammarberg. În cadrul întrevederii membrii delegaţiei au avut un schimb de păreri pe marginea situaţiei din Transnistria, adoptării legii anti-discriminare. Thomas Hammarberg intenţionează să viziteze Republica Moldova în toamna acestui an.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: