(info) ANRE prezintă tarifele şi argumentează deciziile

vineri, 15 aprilie 2011

(info) ANRE prezintă tarifele şi argumentează deciziile
Foto: news.frbiz.com

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, 15 aprilie 2011, noile tarife la energia electrică pentru consumatorii finali. Vezi în continuare cum a decis Agenţia să diferenţieze tarifele pentru energia electrică şi care au fost cauzele de majorare a acestor tarife. 


Potrivit deciziei ANRE, RED Union Fenosa aplică consumatorilor conectaţi la reţelele cu nivelul de tensiune 110 kV tariful de 107 bani/kWh (cu 12 bani mai mult), pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune medie de 6 şi 10 kV - 134 bani/kWh (cu un bănuţ mai mult), iar pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune joasă de până la 0,4 kV - tariful de 148 bani/kWh (cu 15 bani mai mult).

Dacă ceilalţi doi operatori - RED Nord şi RED Nord-Vest - aplicau anterior pentru toate categoriile de consumatori tariful de 143 bani/kWh, acum ANRE a decis să stabilească tarife diferenţiate. RED Nord şi RED Nord-Vest aplică pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune medie de 6 şi 10 kV - 145 bani/kWh (cu 2 bani mai mult), iar pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune joasă de până la 0,4 kV - tariful de 157 bani/kWh (cu 14 bani mai mult). În cazul RED Nord-Vest, pentru consumatorii racordaţi la reţelele de înaltă tensiune de 110 kV, tariful s-a redus la 120 bani/kWh (cu 23 bani mai puţin).

Potrivit ANRE, factorii principali ce au determinat majorarea tarifelor pentru lumină sunt creşterea preţului mediu de procurare a energiei electrice de la producătorii şi furnizorii de energie (cu 8%), a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice (cu 7,0 %), majorarea consumurilor şi cheltuielilor de întreţinere a reţelelor de distribuţie cauzată de majorarea prognozată a preţurilor pentru anul 2011, investiţiilor efectuate în 2010, precum şi prin acumularea devierilor financiare în perioada precedentă.



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: